USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Цілком можливо, що РФ вторгнеться ще в якусь європейську країну, – Чаленко

Чаленко вказує, що саме Сили оборони України не дають Росії хід цьому сценарію
окупант росіянин
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Цілком можливо, що Російська Федерація вторгнеться ще в якусь європейську країну. Такий сценарій ймовірний – йдеться про країни Балтії чи Фінляндію, припустив голова Центру аналізу і стратегій Ігор Чаленко в ефірі каналу UWN.

За словами аналітика, для прикладу варто згадати, де знаходиться Кенігсберг, тобто так званий Калінінград.

"І що ми бачимо: є Суецький коридор, над яким Росія дуже прагне отримати контроль, через який є великі суперечності. Це якраз і говорить про те, що Росія може підняти градус не лише в українському питанні, а піти далі. Звичайно, це не лише країни Балтії", – прокоментував Чаленко.

Також експерт додав на зразок ситуацію у Фінляндії.

"Те, що ми зараз бачимо з Фінляндією, – це чіткий показник і насправді і там може відбутися певна операція, бо фіни – нові члени НАТО, і Росія може показати, що НАТО "вивалюється" за межі 1997 року. На прикладі Фінляндії окупанти покажуть, що вам треба занулитися, грубо кажучи. Це не лише країни НАТО, є Молдова, ми прекрасно про неї пам’ятаємо, де ситуація специфічна сьогодні, з точки зору впливу, тому тут для реалізації швидкої операції росіянам треба більший контроль над Чорним морем", – зауважив експерт.

Чаленко вказує, що саме Сили оборони України не дають Росії хід цьому сценарію.

"З усім тим ризики теж сьогодні є: з точки зору Придністров’я, там також можуть розпочатися певні дії для дестабілізації ситуації. Тому треба дивитися на це все, але водночас НАТО має зрозуміти, що ризик є не лише з точки зору Росії проти України, а загалом для альянсу. Тому саме альянсу варто збільшувати допомогу Україні, бо Україна наразі забирає основну спроможність російських окупаційних сил і ми гідно даємо відсіч", – резюмував голова Центру аналізу і стратегій.

Новини за темою: Рада Україна – НАТО затвердила річну програму для України

Війна в Україні

Війна з Росією перебуває на новому етапі і очікується, що зима ускладнить бойові дії після літнього контрнаступу, який не приніс бажаних результатів через постійну нестачу зброї та сухопутних сил. Про це днями заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю AP.

Однак, попри невдачі, глава держави сказав, що Україна не здасться.

"У нас нова фаза війни і це факт. Зима в цілому – це нова фаза війни", – уточнив український лідер.

Внутрішнє виробництво боєприпасів

Зеленський заявив, що не зациклюється на минулому, а зосереджується на наступному етапі – нарощуванні внутрішнього виробництва зброї. На це виділяють значну частину бюджету України, але нинішнього виробництва недостатньо, щоб переломити хід війни. Тепер глава держави розраховує на те, щоб західні союзники, включаючи США, запропонували вигідні кредити та контракти для досягнення цієї мети.

Коли президент України востаннє зустрічався з главою США Джо Байденом, членами Конгресу та іншими високопосадовцями, звернувся з одним терміновим закликом: дайте Україні дешеві кредити та ліцензії на виробництво американської зброї.

"Дайте нам ці можливості, і ми побудуємо. Яких би зусиль і часу нам не знадобилося, ми це зробимо, і зробимо це дуже швидко", – сказав Зеленський.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди