USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Треба вчитися жити з вимкненнями світла: В "Укренерго" попередили українців про складну зиму

На відновлення електростанцій, які атакувала російська армія, потрібні місяці та роки
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українці повинні готуватися до вимкнень світла зимою, а не тільки влітку, оскільки у зимовий період споживання електроенергії зростає. Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі "Суспільного".

Він попередив українців, що потрібно на побутовому рівні готуватися до того, що і влітку, і взимку можливі відключення світла, та додав, що українців "очікує непроста зима".

"Ця зима може бути непростою, тому що природно взимку споживання зростає. І навіть з урахуванням тих планів з відновлення генерації, які на сьогодні існують, досить вірогідно, що повністю виключити вірогідність планових відключень не вдасться", – сказав Кудрицький.

За його словами, на відновлення електростанцій, які атакувала російська армія, потрібні місяці та роки. Тому не треба очікувати "стрімкого збільшення генерації" в енергосистемі України і вчитися жити з вимкненнями світла.

"Це не будуть блекаути, а контрольовані відключення, які ми як оператор застосовуємо, щоб зберегти цілісність системи. Це потрібно зрозуміти", – зазначив голова правління НЕК "Укренерго".

Більше про ситуацію в українській енергетиці

Останнім часом в українській енергосистемі спостерігається значний дефіцит. Причиною цьому є російські атаки по енергетичній інфраструктурі.

За даними "Укренерго", лише з 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку атак.

Також додамо, що сьогодні вранці окупанти вдарили "Шахедами" по енергетичних об’єктах Шостки та Конотопа, що на Сумщині. Внаслідок атаки було припинено електропостачання. Фахівці працюють над його відновленням.

Зауважимо, що сьогодні, 22 травня, графіки погодинних відключень споживання електроенергії в усіх областях скасували до 20:00.

Новини за темою: Чому саме в травні почали відключати світло і коли ж користуватися пралкою? В "Укренерго" відповіли

Додамо

Як раніше повідомляв міністр енергетики України Герман Галущенко, масовані атаки окупантів завдали українській енергетиці збитків на понад один мільярд доларів. За його словами, основних пошкоджень внаслідок масованих атак зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії.

На початку місяця уряд виділив 7,168 млрд гривень на відбудову енергосистеми України. Зазначалося, що за ці кошти буде закуплено обладнання для відновлення високовольтної мережі, а також для кращої синхронізації енергосистеми України та Європейського Союзу.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"