USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Торік Росія стала найбільшим постачальником нафти до Китаю, – ЗМІ

Минулого року Росія поставила Китаю рекордні 107 мільйонів тонн сирої нафти
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Росія минулого року поставила китайським покупцям 107 мільйонів тонн сирої нафти, випередивши Саудівську Аравію, і стала найбільшим нафтовим постачальником Китаю. Про це пише Reuters.

Торік Росія поставила КНР рекордні 107 мільйонів тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на день (б/д), що набагато більше, ніж інші великі експортери нафти, такі як Саудівська Аравія та Ірак.

"Імпорт із Саудівської Аравії, яка в попередні роки була найбільшим постачальником цього ресурсу до Китаю, через дешевшу російську нафту впав на 1,8% до 85,96 млн тонн", – йдеться у матеріалі.

У виданні зазначають, що російська нафта, від якої відмовилися багато міжнародних покупців після санкцій Заходу через вторгнення Росії в Україну, протягом більшої частини минулого року торгувалась зі значними знижками до міжнародних контрольних показників.

Проте стрибок попиту китайських та індійських нафтопереробників на дешеву російську нафту марки ESPO призвів до зростання цін на неї, додають автори.

"За даними торгових джерел, поставки сирої нафти ESPO з доставкою в грудні були оцінені зі знижкою приблизно від 50 до 20 центів за барель до порівняльного показника ICE Brent, тоді як за вантажі з доставкою в жовтні знижка була 1 долар, а за поставки в березні – 8,50 долара", – пише Reuters.

Також зазначається, що китайські нафтопереробники використовують трейдерів-посередників для доставки та страхування російської сирої нафти, щоб уникнути порушення санкцій Заходу.

У виданні додають, що, незважаючи на геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, у 2023-му на 81,1% збільшилися поставки сирої нафти до Китаю зі Сполучених Штатів на тлі зростання видобутку у США.

Загальний імпорт сирої нафти в Китай минулого року зріс до рекордних майже 564 млн тонн, або 11,3 млн барелів на добу.

Новини за темою: Глобальний надлишок нафти загрожує зниженням цін у 2024 році, – ЗМІ

Раніше ми писали, що щомісячний дохід Росії від експорту нафти наразі більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Залучені власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни. Так, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам