USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Глобальний надлишок нафти загрожує зниженням цін у 2024 році, – ЗМІ

Спекулянти збільшили свій контроль над ринком, що посилює цінові коливання
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Видобуток нафти в країнах, що не входять до ОПЕК+, зокрема в Сполучених Штатах Америки, може зрости швидше, ніж світовий попит. Це може призвести до зниження цін на нафту у 2024 році. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що у відповідь на цю тенденцію члени ОПЕК+ обіцяють ще більше скоротити видобуток, проте трейдери скептично ставляться до того, що цих заходів буде достатньо, щоб повністю ліквідувати надлишок.

"Ця комбінація вже призвела до першого річного падіння нафти з 2020 року, перевершивши очікування підвищення цін у результаті відновлення після пандемії. Ще більше ускладнюючи картину, спекулянти посилили свій контроль над ринком, посилюючи коливання цін, які іноді не пов’язані з фундаментальними показниками", – пояснюють у виданні.

Слабкість нафтового ринку проявляється в багатьох показниках. Крива ф'ючерсів на нафту Brent була у ведмежій структурі контанго більшу частину грудня, що означає, що найближчі барелі торгувалися дешевше, ніж більш пізні. Спекулянти також були дуже песимістичними щодо нафти у 2023 році.

"Відповідно до даних, зібраних Bloomberg, чисті довгі позиції, які утримують некомерційні гравці за основними нафтовими контрактами, у середньому знаходяться на найнижчому рівні за всю історію, починаючи з 2011 року", – додають автори.

Згідно з індексами Bloomberg, прибутковість сировинних хедж-фондів минулого року впала до найнижчого рівня з 2019-го, а ціни на сировину знизилися вперше за п'ять років. Зокрема, однойменний хедж-фонд нафтотрейдера П'єра Андурана зазнав найбільших втрат в історії.

Також у виданні наголошують, що згідно з останнім прогнозом Міжнародного енергетичного агентства зростання світового споживання має сповільнитися через послаблення економічної активності. За прогнозами агентства, цього року попит зросте на 1,1 млн барелів на добу.

Раніше ми повідомляли, що Саміт СОР28 ухвалив угоду про відмову від викопного палива до 2050 року. Зазначалося, що угода країн містить заклик до потроєння використання відновлюваних джерел енергії.

Теги: нафта
Читайте також:
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ