USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Діра в санкціях на 11 мільярдів доларів: Нафтові доходи Росії наразі є більшими, ніж до вторгнення в Україну

Запроваджений ліміт ціни на російську морську нафту в 60 доларів за барель сприяв розвитку прибуткового бізнесу для торговців і судноплавних компаній, які важко відстежити
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

Щомісячний дохід Росії від експорту нафти наразі більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Залучені власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни. Так, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців. Про це пише Bloomberg.

У виданні зазначають, що доходи Росії від нафтодоларів майже подвоїлися.

"Згідно з підрахунками Bloomberg, які базуються на даних Міністерства фінансів Росії, чисті доходи Росії від нафти в розмірі 11,3 мільярда доларів у жовтні склали 31% від загального чистого доходу державного бюджету за місяць, але згладжують надходження від податку на прибуток. Це було найвищим показником із травня 2022 року та перевищило показники будь-якого окремого місяця за рік до вторгнення в Україну", – йдеться у матеріалі.

У публікації додають, що ліміт ціни на російську морську нафту в 60 доларів за барель, який запровадили для зменшення доходів Москви, сприяв розвитку прибуткового бізнесу для десятків торговців і судноплавних компаній, які важко відстежити.

"Тіньовий флот і альтернативи західному морському страхуванню не є новими. Іран використовує їх роками. Тепер, коли такий великий виробник, як Росія, використовує їх, вони стали більш масовими", – сказав старший науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Едді Фішман.

За допомогою тіньового флоту цього року було перевезено близько 45% російської нафти. А разом із внутрішніми тіньові власники флоту перемістили понад 70% російських нафтових вантажів за перші дев’ять місяців 2023-го. Це дозволило Москві зберегти контроль над своїм експортом і поступово підвищувати ціни, зазначають у Bloomberg.

"Враховуючи, що цього року Росія експортувала близько 3,5 мільйона барелів нафти на день, це означає, що близько 11 мільярдів доларів йде на те, що можна назвати розподілом поставок", – кажуть автори. 

Також вони додають, що частина з них є законними витратами на доставку, але більшість проходять через анонімних торговців або невідомі транспортні компанії.

"Санкції мають добрі наміри, але в підсумку вони призвели до того, що великий флот застарілих танкерів працює поза зоною досяжності західних регуляторів, імовірно, з неякісним страхуванням", – заявив старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Бен Кехілл.

Водночас обмеження ціни на нафту було структуровано таким чином, щоб компанії з країн "Великої сімки" не могли надавати Росії послуги з доставки та страхування, коли нафта продавалася за ціною понад 60 доларів. Європейський Союз заборонив майже весь імпорт нафти з Росії, яка до того моменту була головним постачальником блоку, змусивши Москву піти до двох домінуючих клієнтів – Китаю та Індії.

Раніше ми повідомляли, що Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти трьох танкерів і трьох судноплавних компаній з різних країн у відповідь на обхід цінових обмежень на російську нафту за повномасштабне вторгнення в Україну.

Крім того, дві компанії з Фінляндії підозрюють у постачанні до Росії продукції, яка може потрапляти під санкції Євросоюзу.

Також додамо, що з початку повномасштабної війни в Україні до Росії імпортували майже 7300 одиниць вогнепальної зброї, включно з понад сотнею снайперських гвинтівок, а також майже вісім мільйонів патронів від американських та європейських виробників. Через прогалини в санкціях до рук окупантів, зокрема, потрапила і зброя з Німеччини. 

До того ж РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї – про це свідчать супутникові знімки.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"