USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Діра в санкціях на 11 мільярдів доларів: Нафтові доходи Росії наразі є більшими, ніж до вторгнення в Україну

Запроваджений ліміт ціни на російську морську нафту в 60 доларів за барель сприяв розвитку прибуткового бізнесу для торговців і судноплавних компаній, які важко відстежити
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

Щомісячний дохід Росії від експорту нафти наразі більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Залучені власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни. Так, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців. Про це пише Bloomberg.

У виданні зазначають, що доходи Росії від нафтодоларів майже подвоїлися.

"Згідно з підрахунками Bloomberg, які базуються на даних Міністерства фінансів Росії, чисті доходи Росії від нафти в розмірі 11,3 мільярда доларів у жовтні склали 31% від загального чистого доходу державного бюджету за місяць, але згладжують надходження від податку на прибуток. Це було найвищим показником із травня 2022 року та перевищило показники будь-якого окремого місяця за рік до вторгнення в Україну", – йдеться у матеріалі.

У публікації додають, що ліміт ціни на російську морську нафту в 60 доларів за барель, який запровадили для зменшення доходів Москви, сприяв розвитку прибуткового бізнесу для десятків торговців і судноплавних компаній, які важко відстежити.

"Тіньовий флот і альтернативи західному морському страхуванню не є новими. Іран використовує їх роками. Тепер, коли такий великий виробник, як Росія, використовує їх, вони стали більш масовими", – сказав старший науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Едді Фішман.

За допомогою тіньового флоту цього року було перевезено близько 45% російської нафти. А разом із внутрішніми тіньові власники флоту перемістили понад 70% російських нафтових вантажів за перші дев’ять місяців 2023-го. Це дозволило Москві зберегти контроль над своїм експортом і поступово підвищувати ціни, зазначають у Bloomberg.

"Враховуючи, що цього року Росія експортувала близько 3,5 мільйона барелів нафти на день, це означає, що близько 11 мільярдів доларів йде на те, що можна назвати розподілом поставок", – кажуть автори. 

Також вони додають, що частина з них є законними витратами на доставку, але більшість проходять через анонімних торговців або невідомі транспортні компанії.

"Санкції мають добрі наміри, але в підсумку вони призвели до того, що великий флот застарілих танкерів працює поза зоною досяжності західних регуляторів, імовірно, з неякісним страхуванням", – заявив старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Бен Кехілл.

Водночас обмеження ціни на нафту було структуровано таким чином, щоб компанії з країн "Великої сімки" не могли надавати Росії послуги з доставки та страхування, коли нафта продавалася за ціною понад 60 доларів. Європейський Союз заборонив майже весь імпорт нафти з Росії, яка до того моменту була головним постачальником блоку, змусивши Москву піти до двох домінуючих клієнтів – Китаю та Індії.

Раніше ми повідомляли, що Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти трьох танкерів і трьох судноплавних компаній з різних країн у відповідь на обхід цінових обмежень на російську нафту за повномасштабне вторгнення в Україну.

Крім того, дві компанії з Фінляндії підозрюють у постачанні до Росії продукції, яка може потрапляти під санкції Євросоюзу.

Також додамо, що з початку повномасштабної війни в Україні до Росії імпортували майже 7300 одиниць вогнепальної зброї, включно з понад сотнею снайперських гвинтівок, а також майже вісім мільйонів патронів від американських та європейських виробників. Через прогалини в санкціях до рук окупантів, зокрема, потрапила і зброя з Німеччини. 

До того ж РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї – про це свідчать супутникові знімки.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону