USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Обмеження для держорганів та заборона порнографії: З'явився законопроєкт щодо врегулювання роботи Telegram

Згідно з документом, Telegram зобов’язаний розкрити Нацраді свої джерела фінансування
Telegram
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт №11115 щодо регулювання Telegram.

Причина

У пояснювальній записці зазначається, що, на відміну від YouTube, Telegram не має спеціального регулювання, його провайдери не віднесені до суб’єктів у сфері медіа та не мають жодних обов’язків щодо захисту персональних даних, блокування незаконного контенту, системи комунікації з власниками сторінок/каналів щодо поширення ними недостовірної інформації.

Додатковим аргументом для запровадження регулювання є те, що Telegram може бути пов’язаний з державою-агресором, "про що відкрито заявлялось і російським диктатором Володимиром Путіним, російським регулятором інтернету "Роскомнадзором" та іншими офіційними особами".

"Також українським державним органам на сьогодні невідомо, хто входить до структури власності таких платформ, як Telegram. Водночас створені проблеми в безпеці конфіденційності дозволяють державним органам Російської Федерації деанонімізовувати користувачів і стежити за ними. В медіа присутні публікації з прикладами, як технологія платформи дозволяє стежити за українськими чиновниками", – йдеться в повідомленні.

Що передбачає документ

Згідно із законопроєктом, провайдер Telegram зобов’язаний:

  • розмістити умови користування сервісом платформи спільного доступу до інформації на такій платформі та ознайомити з ними користувачів платформи;
  • оприлюднити в доступному для користувачів місці інформацію про власні контактні дані, на які користувачі можуть відправляти скарги на поширювану через платформу масову інформацію, шо суперечить законодавству України;
  • передбачити в умовах користування сервісом платформи порядок реалізації права на відповідь або спростування недостовірної інформації та забезпечити інформування користувачів про факт і зміст спростування;
  • реклама, яка поширюється через Telegram, має відповідати законодавству, а інформація має відповідати вимогам Нацради.

До інформації, яка суперечить законодавству, належить порнографія, пропаганда наркотиків, глорифікація фашизму, виправдовування російської агресії тощо. Перелік заборон залишається тим самим, який існує зараз, і цим законопроєктом не змінюється.

Крім того, представники Telegram зобов’язані надати Національній раді контактні дані представника (ім’я, прізвище, або для юридичних осіб – найменування, а також поштова адреса, електронна адреса, номер контактного телефону) для здійснення комунікації. Також вони зобов’язані повідомити про джерела фінансування.

Обмеження щодо використання Telegram

Згідно з документом, державні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, а також надавачі фінансових послуг, платіжні організації, оператори послуг платіжної інфраструктури, НЕ можуть використовувати Telegram для поширення масової інформації, поки структура його власності є непрозорою.

Такі платформи та пов’язані з ними сервіси не зможуть встановлюватись на будь-яких пристроях, які використовуються для службових цілей.

Оскільки Сили безпеки і оборони повинні мати особливості діяльності через їх специфіку, то обмеження та заборони щодо використання платформ з непрозорою власністю до них не застосовуються. Вірніше, можуть застосовуватись, якщо це буде встановлено постановою уряду.

Крім того, для інформування клієнтів не можуть використовувати Telegram банки.

Що каже РНБО?

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов раніше наголошував, що Telegram-канали в Україні повинні дотримуватися прозорості у своїй діяльності. Головна вимога до пабліків – це усунення анонімності та дотримання інформаційної безпеки під час війни.

За його словами, головна небезпека у діяльності Telegram-каналів – це анонімність. На його думку, ім'я осіб, які поширюють інформацію на мільйонну аудиторію, повинне бути відоме. Він також зазначив, що у мережі неодноразово поширювали фотографії результатів роботи ППО, пересування військових, місця дислокації ЗСУ.

Другою важливою деталлю залишається дезінформація. Данілов уточнив, що кремлівський режим перед вторгненням в Україну і зараз вкладає багато коштів до дискредитації військових та української влади.

Про небезпеку анонімних Telegram-каналів говорив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров

Глава Мінцифри заявляв, що в Україні спостерігається зростання популярності анонімних Telegram-каналів, що є значною загрозою, оскільки Росія активно використовує їх для поширення фейків та дезінформації. Чиновник зауважував, що Україні потрібно більше уваги приділяти медіаграмотності.

"Я сподіваюся, що з'явиться міністр інформаційної політики, для якого це буде питання номер один, тому що дійсно з'являється багато анонімних Telegram-каналів", – сказав Федоров.

При цьому назвав перевагою можливість кожного українця підписуватись і відписуватись від каналів через відсутність алгоритму, коли користувачеві "попадає у стрічку різний контент".

Українська влада теж вважає, що через додаток російські окупанти поширюють свою пропаганду серед українських користувачів. Зокрема, в РНБО і ГУР заявляли, що Telegram несе "загрозу" і є "небезпечним".

Нагадаємо

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення разом із профільними відомствами вирішила активно опрацювати питання регулювання Telegram. Про це заявила голова Нацради Ольга Герасим'юк. Вона наголосила, росіяни активно використовують цю соціальну мережу для поширення своїх наративів.

43% опитаних українців згодні, що для зміцнення захисту від ворога держава має активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах.

На початку березня Telegram отримав від української влади перелік "потенційно проблемних" каналів і тепер їх аналізує. Там обіцяють вживати заходів, якщо знайдуть порушення.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років
Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт