USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Так або ні. Що прогнозують зарубіжні ЗМІ на 2023 рік

Війна в Україні, Twitter, блекаут в Європі, Китай, Тайвань, Ердоган. Тем для роздумів та прогнозів у зарубіжних журналістів цього разу було багато
2023 рік
Джерело: відкриті джерела

Світ успішно, хоч і з серйозними зусиллями, подолав 2022 рік, і підбив його підсумки. Настав час відповіді на питання "Що на нас чекає у 2023 році?". Серед інших пошуком цієї відповіді зайнялися журналісти відомих зарубіжних ЗМІ. Ми почитали їхні висновки і відібрали найцікавіші, на нашу думку, прогнози.

Отже, яким зарубіжні ЗМІ бачать світ у 2023 році? 

Чи зупиниться війна між Росією та Україною? 

У FT вважають, що ні. Причина проста: умови для припинення вогню, не кажучи вже про формальне мирне врегулювання, навряд чи будуть виконані.

У виданні звертають увагу, що для того, щоб повернути окуповану Росією територією, знадобиться зброя, яку Захід "схоже, не бажає постачати". Росія ж намагається перегрупуватися та готує свій народ до довгої війни. 

Тобто. Найбільш вірогідно, що триватиме "упертий конфлікт". 

Цікаво. 

У Forbes роздумують над тим, до чого призведе поразка РФ в Україні у 2023 році. І вважають, що це не стане початком нової ери, проте в короткостроковій перспективі "втримає Китай від нападу на Тайвань". 

"Вплив війни на російську економіку через санкції, відволікання ресурсів, втрату робочої сили та людського капіталу буде руйнівним. Зростаюча економічна незначимість Росії на світовій арені посилюватиметься стійким падінням цін на нафту", – пишуть у виданні. 

До речі, про Китай та Тайвань. 

Чи нападе Китай на Тайвань у 2023 році? 

Ні. Одного разу це може статися, але, на думку журналістів, не 2023 року. Наразі вторгнення було б колосальною авантюрою

"Якщо щось піде не так, Сі може розпочати війну зі США, втратити владу та назавжди підірвати перспективи Китаю".

У виданні вважають, що блокада набагато імовірніший, вона чинитиме величезний тиск на Тайвань і викличе у Сполучених Штатів бажання "зробити перший постріл". Але навіть це спричинить величезні ризики.

Чи буде блекаут у Європі?

Так, на Європу очікує відключення електроенергії. І це може статися до квітня, якщо погода буде досить холодною.

Крім того, у виданні звертають увагу, що пережити наступну зиму стане складнішим завданням, оскільки хоча газові сховища зараз майже заповнені наповнити їх навесні буде непросто.

"У 2022 році потоки російського газу практично не змінювалися до червня; 2023 року вони будуть близькі до нуля". 

Що буде з Ердоганом, Сунаком та Байденом? 

Ні, президент Туреччини Реджеп Ердоган не піде. Він, на думку ЗМІ, застосує безліч методів, "чесних і нечесних", щоб утриматися при владі. Незрозуміло, чи може тюремний термін і політична заборона, винесені найімовірнішому супернику Ердогана меру Стамбула Екрему Імамоглу викликати нестримну негативну реакцію та посилити опозицію.

Так, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак залишиться до кінця 2023 року, хоча це буде важко. Йому загрожуватимуть праві ідеологи та норовливі прихильники.

"Його безжальна консервативна партія звільнила чотирьох прем'єр-міністрів після голосування щодо Brexit у 2016 році – двох минулого року. Сунак – стійкіший персонаж, ніж Борис Джонсон або Ліз Трасс, але його "війська", дивлячись прямо в обличчя ймовірній поразці на виборах, можуть стати ще більш нестійкими та політично шкідливими".

Так, президент США Джо Байден спробує балотуватись на другий термін. Після вдалого року прийняття законодавства і більш високих, ніж очікувалося результатів демократів на проміжних виборах, Байден, ймовірно, залишається кращим шансом демократів утриматися в Білому домі.

Чи виживе Twitter?

Так. Придбання соцмережі Ілоном Маском було хаотичним, платформа захиталась. Але користувачі не підуть як мінімум тому, що альтернативам не вистачає масштабу.

"Проте втрати зростуть. Буде призначений дружній Маску генеральний директор, але рекламодавці будуть, як і раніше, обережні і буде потрібно 100 мільйонів нових підписок на 8 доларів тільки для виплати відсотків за боргом. Маск купить борг Twitter, щоб послабити фінансовий тиск. Однак його зацикленість на "свободі слова" призведе до зіткнення з новим Законом ЄС про цифрові послуги. Заборона малоймовірна, але на горизонті можуть бути величезні штрафи".

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень