USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ситуація не райдужна: В НБУ розповіли, як зміняться зарплати в Україні

У Нацбанку проаналізували ситуацію із зарплатами населення на тлі інфляції
гроші, доходи
Джерело: відкриті джерела

В Україні зберігається складна ситуація з доходами домогосподарств від оплати праці в приватному секторі. Вся річ у тому, що підвищення зарплат у приватному секторі відбувається несистематично та часто не перекриває інфляцію. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку за вересень 2023 року.

Як зазначається в огляді, пожвавлення попиту на робочу силу в умовах складнощів з пошуком кваліфікованих працівників та обмеженої пропозиції робочої сили загалом тиснуло в бік зростання номінальних заробітних плат. Виплати з бюджету також підтримують доходи домогосподарств.

"Проте через значну невизначеність ситуація з доходами від оплати праці залишається складною", – вважають в НБУ.

Згідно з опитуванням Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, у першому півріччі 2023 року більшість підприємств (59%) не змінювали зарплату. Ті, хто підвищив зарплату (34% опитаних), в середньому збільшили її на 12% з початку року в номінальному вимірі. Лише 14% опитаних підприємств планують підвищувати зарплату до кінця 2023 року, 40% не планують підвищення, а 46% – не визначились.

Що відбувається на ринку праці

За даними Нацбанку, у серпні рівень економіки підтримувався завдяки активним польовим роботам зі збирання вищого, ніж торік, урожаю ранніх зернових та олійних. До того ж завдяки бюджетному фінансуванню з відновлення інфраструктури та оборонним замовленням зріс рівень будівельних робіт, пожвавилася промисловість. 

"Кількість вакансій продовжувала зростати, що частково пов'язано із сезонністю. Водночас кількість резюме дещо знизилася, що могло відображати як відновлення зайнятості українців, так і стиснення пропозиції робочої сили, зокрема через міграцію та мобілізацію", – йдеться в огляді.

Утім, опитування свідчили про подальше посилення диспропорцій на ринку праці – 38% респондентів, опитаних ІЕД у липні, зазначили нестачу кваліфікованих працівників (у квітні їх було 31%).

Додамо, що липні, за даними Державної служби зайнятості, на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукають у Києві та області, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. 

Читайте також:
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників
В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії