USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Гарантії, пільги та адаптація: Чи легко військовослужбовцям працевлаштуватися після служби і чи готове до цього суспільство?

З питанням щодо можливостей працевлаштуватися військовим ми звернулися до ОВА ТА КМВА
військові_1
Джерело: UWN

Війна. Вона вириває тебе з буденного життя, змінює тебе і твої плани. Змушує пристосовуватись до нових умов та реалій.

Переважна більшість військових, котрі боронять нас чи то протягом останніх 10 років, чи то від 24 лютого 2022-го - не професійні військові. Вони просто взяли до рук зброю, щоб захистити нашу землю, хоча в мирному життя вони колись були успішними підприємцями, бухгалтерами, водіями, поварами, тощо. Вони змінили робочу форму на військову і докорінно змінилось їхнє життя.

А як бути з ветеранами війни, які намагаються знову знайти себе в суспільстві? Чи легко їм це дається? Ци є підтримка з боку держави? Громадян?

Чомусь зараз часто говорять, мовляв, "коли скінчиться війна і повернуться тисячі військових, то виникне питання про їхнє працевлаштування". Але вони вже повертаються — через отримані поранення, за станом здоров'я або з інших поважних причин. 

І так само ми - суспільство - вже маємо бути готові прийняти та підтримати наших захисників.

Чи можливо це нині? З питанням щодо можливостей працевлаштуватися військовим ми звернулися до ОВА ТА КМВА. І ось що маємо.

Прості, але важливі речі

Насамперед відразу скажемо: держава вже зробила кілька кроків для того, аби ветеранам війни було легше з пошуком роботи, зміною професії, тощо. Зокрема, - програма "Грант для ветеранів та членів їхніх сімей", ваучери на навчання та компенсаційні виплати роботодавцям, котрі влаштували до себе ветерана війни. Це - перелік основних і найбільш поширених програм. Але він не вичерпний. 

Їх - державні програми - впроваджують по регіонах. Так само, затверджують і власні програми на місцях. Про останні поговоримо згодом. А зараз зупинимось на реалізації державних програм.

Наприклад, - програма "Грант для ветеранів та членів їхніх сімей". За цією програмою держава надає кошти у розмірі 250 тис. гривень, 500 тис. гривень або 1 мільйон гривень для започаткування або розвитку існуючого бізнесу. Ідея полягає в тому що ці грантові кошти повертати не потрібно - за рахунок створення нових підприємств та робочих місць кошти "повернуться" до держбюджету у вигляді податків. Реалізовується програма по всій країні і вже є результати.

Так, на Харківщині в 2023 році позитивні рішення на отримання таких грантів отримали чотири учасника бойових дій, протягом січня-лютого 2024 року - дві особи. А от на Івано-Франківщині протягом 2023-го гранти отримали 18 учасників бойових дій та членів їх сімей (11 учасників бойових дій та 7 дружин), якими після отримання грантових коштів передбачено створення 33 нових робочих місць. За перші два місяці цього року гранти отримали два учасники бойових дій та дружина військового, якими після отримання грантових коштів передбачено створення 10 нових робочих місць.

У Тернопільській області 6 ветеранів та 4 дружини ветеранів теж вже скористалися такими грантами.

"Вони створять не менше 20 робочих місць, у тому числі для ветеранів. Відкрили ресторан азійської кухні, кав'ярню, заклад швидкого харчування, займаються реалізацією канцтоварів, дверей, наданням стоматологічних послуг, бджільництвом, дегідрадацією овочів, фруктів та м'яса, розширили гуртовню молочних продуктів", - розповідають в ОВА.

На Кіровоградщині такою послугою скористалось шість осіб. Вони тепер займаються виготовленням і реалізацією швейних виробів з друкованими зображеннями переважно регіонально-патріотичного змісту, відкрили кавʼярню, розширили швейне виробництво, відкрили барбершоп та створили освітню школу з англійської мови. На початку 2024-го ще дві особи отримали гранти.

На Одещині протягом 2023 року грант отримали сім осіб. За перші два місяці 2024 року грант отримали три учасники бойових дій. На Вінничинні такою можливістю (станом на початок весни 2024-го) скористались 29 осіб.

На Рівненщині (станом на початок весни) було чотири позитивних рішення про надання гранту учаснику бойових дій. А на Волині впродовж січня-лютого 2024 року позитивне рішення щодо надання гранту отримали учасник бойових дій та три дружини ветеранів. Тематика їхніх бізнес-ідей - вантажні перевезення, заклад громадського харчування та виробництво одягу.

В той же час, на Полтавщині з числа ветеранів війни та членів їх сімей у 2023 році гранти отримали 13 осіб, станом на середину березня 2024-го - 10 осіб.

На Миколаївщині у 2023 році - три члени сімей учасників бойових дій отримали гранти для відкриття швейного виробництва з виготовлення тактичного (військового) спорядження та одягу, розширення діяльності ветеринарної клініки та започаткування виробництва з приготування десертів.

У січні - березні 2024 року учасник бойових дій та ще три члени сімей учасників бойових дій отримали кошти на відкриття майстерні, медичного кабінету для надання якісних медичних послуг, сімейного кафе та гастромаркету.

В Київській області (станом на квітень цього року) 17 ветеранів війни отримали гранти розвиток або створення власної справи. У столиці - Києві - позитивні рішення щодо надання грантів отримали 35 осіб (станом на березень цього року).

Джерело: UWN

Інша можливість для ветеранів війни - підвищити свою кваліфікацію чи отримати знання у новій для нього сфері. Тут напрямків, за якими можна навчатися, - сотні. Більше того, по завершенню навчань, ветерани війни працевлаштовуються - так говорять цифри, які ми отримали від ОВА.

Наприклад, на Івано-Франківщині 73 (у 2023 році – 16 осіб, у січні-лютому 2024 року – 57 осіб) учасники бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни набули нових компетенцій на курсах цільового призначення за такими напрямами: основи бізнес-планування, організація трудових відносин в умовах воєнного стану, цивільний захист у сучасних умовах, особливості використання безпілотного літального апарату в умовах воєнного стану.

На Чернігівщині за 2022-2023 рік проходили професійне навчання 5 учасників бойових дій. Ще два учасника бойових дій протягом 2023-го отримали ваучери на навчання. На Сумщині протягом 2023-го 84 ветерани війни пройшли навчання.

У Кіровоградській області протягом 2023-го ваучер на навчання отримали два учасника бойових дій за професіями "Економіка" та "Соціальна робота". А за перші місяці 2024 дві особи проходили навчання за професіями "Адміністратор", "Бджоляр".

А от на Рівненщині до професійного навчання було залучено 36 учасників бойових дій, з них 33 особи з числа учасників бойових дій та 3 особи,з інвалідністю внаслідок війни. Ще 10 осіб отримали ваучер на навчання.

На Волині в січні-лютому 2024 року розпочали навчання 15 ветеранів війни.

У 2023 році на Полтавщині пройшла навчання 61 особа. На початку цього року вже було відомо про 83 особи, які проходитимуть навчання. Діють в області і ваучери. Зокрема, у 2023-му таким правом скористались 5 ветеранів, на початку 2024-го - сім.

На Миколаївщині за 2023 рік профнавчання пройшли три ветерани, які підвищували кваліфікацію за програмами "Особливості обслуговування котельних установок", "Сезонна підготовка будівель, споруд, обладнання, механізмів", "Цивільний захист в сучасних умовах" і після закінчення навчання були працевлаштовані.

"В 2024 році направлено на навчання (станом на 22 березня) 4 особи. Зокрема, по одній особі проходили стажування на посаді "Тракторист" та на посаді "Кухар". Закінчили навчання та успішно працевлаштовані. Дві особи підвищували кваліфікацію за навчальною програмою "Цивільний захист в сучасних умовах", "Особливості роботи підприємств сільського осподарства", працевлаштована 1 особа", - розповідають в ОВА.

Також за перші місяці 2024 року 10 учасників бойових дій та 4 особи з інвалідністю внаслідок війни, отримали ваучери на навчання.

У Львівській області протягом 2023-го 142 особи пройшли курси водіїв, 27 осіб опанували курси з іноземної мови, ще 24 - помічник ветерана.

На Київщині з початку поточного року (і станом на квітень) в експериментальному проєкті для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни з професійного навчання взяли участь 5 осіб з числа ветеранів війни. Також одна особа скористалась програмою з отримання ваучера на навчання.

У Києві протягом 2023 року профорієнтаційні послуги отримала 181 особа, ще 29 учасників бойових дій було працевлаштовано. Ваучери на навчання отримали сім учасників бойових дій за такими спеціальностями: "Кібербезпека та захист інформації", "Економіка", "Медицина" та "Психологія".

Діє в регіонах і державна програма щодо виплат роботодавцям компенсацій за працевлаштування учасників бойових дій.

Вирішення питань на місцях

Від державницьких програм переходимо до регіональних. Тут вони різняться - в залежності від особливостей та можливостей кожної з областей. Наведемо до прикладу кілька з них.

Так, здебільшого, на місцях приймають обласні комплексні програми, які передбачають професійну адаптацію ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та захисників України. Такі програми, наприклад, діють на Хмельниччині та Миколаївщині.

Або ж, - ще одна - передбачає їхньому психосоціальному відновленню та інтеграції в суспільство. Такою програмою на Чернігівщині (станом на березень) було охоплено 10 сімей демобілізованих ветеранів війни та 16 дружин загиблих Захисників України та їх дітей.

А от на Вінниччині базі Вінницького національного технічного університету діє новостворений Центр ветеранського розвитку. Одне з основних його завдань полягає у забезпеченні підтримки ветеранів у процесі пошуку роботи або у перекваліфікації.

Також в області діє програма з навчання та працевлаштування "Разом" для ветеранів, яка реалізується НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo спільно з Українським ветеранським фондом за підтримки Lobby X, Veteran Hub ra Israel Trauma Coalition in UA.

"Учасникам навчання гарантують постійне офіційне працевлаштування (за умови успішного проходження програми підготовки), офіційну заробітну плату, додаткові премії, виплати та соціальні гарантії. 3-поміж інших переваг участі - програма юридичної та психологічної підтримки для ветеранів та ветеранок, програми з навчання та розвитку персоналу", - пояснюють в ОВА.

Без підтримки міжнародних партнерів не обійшлося

Зрештою, окрім державницьких чи регіональних програм є і програми, створені у співпраці з європейськими країнами. Так, поки їх не так багато. Але, вони є. І сьогодні про кілька з них ми розкажемо.

Так, до прикладу, на Полтавщині є програма "Швидкі навички до працевлаштування в рамках програми GIZ Skills4Recovery" за партнерства Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ та Товариства Sequa. За цією програмою, впродовж грудня 2023-го - травня 2024- го особи, зокрема - ветерани війни, могли отримати безоплатне навчання на базі Полтавського центру професійно технічної освіти Державної служби зайнятості за професіями: "Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування", "Швачка", "Особливості монтажу та експлуатації
сонячних панелей".

Ще одна програма, котра діє в регіоні - "Реінтеграція ветеранів та ветеранок через створення освітніх можливостей". Реалізується вона Інститутом міжнародного співробітництва Deutcher Volkshochschschul - Verband e.v. (DVV International) за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

"Проєктом передбачено надання безкоштовних консультацій у сферах: психічне здоровʼя, юридичні питання, професійне та карʼєрне зростання, започаткування та розвиток власного бізнесу. Планується профінансувати 30 грантів для малого бізнесу ветеранів/ветеранок та членів їх сімей. Сума одного гранту становить 10 тисяч євро. Реалізується проєкт на базі Полтавського університету економіки і торгівлі", - розповіли в облдержадміністрації.

Що говорить статистика мовою цифр?

Раніше директор Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк говорила, що на сьогодні ветерани становлять лише 2% від усієї кількості зареєстрованих безробітних. Минулого року взагалі був 1%, зазначала вона в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Жовтяк зазначила, що соціально відповідальні роботодавці вже готуються до повернення своїх працівників, яких було мобілізовано, і через державні програми або власними силами дають нові навички працівникам щодо співпраці з учасниками бойових дій.

Однак, опитування, яке минулого року провело Міністерство у справах ветеранів, показує, що 62% наших військових після демобілізації хочуть займатися власною справою. Це дуже великий відсоток, заявила Жовтяк.

На останок

Джерело: UWN

Фахівці з відбору персоналу кажуть, що найголовніший бонус, який отримає працедавець за працевлаштування ветерана — це вмотивований кандидат, який володіє сильними сторонами, і хоче працювати, орієнтований на командну роботу та результат. 

Бо ж у військових характерно виражені такі навики, як конкретність, загострене відчуття справедливості, вміння володіти собою, стійкість та витримка, відповідальність, дисциплінованість та чіткість, прийняття субординації та навички володіння технікою.

Ба більше: військові навички часто мають переваги. Наприклад, з кризового менеджменту, рішення проблем чи ефективної комунікації.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС