USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Світовий банк прогнозує збільшення цін на нафту в разі ескалації війни між Ізраїлем та ХАМАСом

Ціни на нафту зросли приблизно на 6% з початку війни Ізраїлю та ХАМАСу
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

У разі ескалації конфлікту на Близькому Сході ціни на нафту можуть суттєво підвищитися. Такий прогноз зробив Світовий банк.

У звіті Світового банку "Перспективи сировинних ринків" зазначається, що очікує – світові ціни на нафту становитимуть у середньому 90 доларів за барель у четвертому кварталі цього року. Таким чином середня ціна цього року становитиме 81 доларів.

Уточнюється, що ціни на нафту зросли приблизно на 6% з початку війни Ізраїлю та ХАМАСу.

Також у звіті описуються прогнози підвищення цін на нафту через можливу ескалацію конфлікту на Близькому Сході. У доповіді описані три сценарії подальшої динаміки цін, засновані на історичних епізодах регіональних конфліктів з 1970-х років.

Сценарій "невеликих коливань", еквівалентний скороченню видобутку нафти під час громадянської війни в Лівії у 2011 році, призведе до зростання цін на нафту в діапазоні від 93-х до 102 доларів за барель у четвертому кварталі.

Сценарій "середніх коливань", приблизно еквівалентний війні в Іраку у 2003 році, призведе до скорочення світових поставок нафти на 3–5 млн барелів на добу, що підштовхне ціни до 109–121 долара за барель.

Сценарій "великих коливань" наближається до наслідків арабського нафтового ембарго 1973 року, скорочуючи світову пропозицію нафти на 6–8 млн барелів на добу. Це спочатку призведе до зростання цін до 140–157 доларів за барель, тобто до стрибка на 75%.

"Вищі ціни на нафту, якщо вони будуть стійкими, неминуче означатимуть підвищення цін на продукти харчування. Якщо серйозний ціновий шок на нафту матеріалізується, це призведе до зростання інфляції цін на продукти харчування, яка вже є високою в багатьох країнах, що розвиваються", – сказав Айхан Косе, заступник головного економіста Світового банку.

Крім того, наголошується, що попит на нафту в Китаї був достатньо стійким, враховуючи напругу в секторі нерухомості країни, та зріс на 12% за перші дев’ять місяців 2023-го порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Нагадаємо, військовий кабінет Ізраїлю одностайно ухвалив рішення про розширення наземної операції у Секторі Гази.

Прем'єр Ізраїлю закликав всіх готуватися до того, що битва у Газі буде довгою і тяжкою.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції