USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Світовий банк прогнозує, що ціни на нафту зростуть у разі загострення конфлікту на Близькому Сході

У фінустанові розробили три сценарії, за якими можуть розгортатися події на ринку
Нафта
Джерело: відкриті джерела


Світовий банк не виключає зростання цін на нафту Brent вище 150 доларів за барель. Це може статися у разі серйозних перебоїв у постачаннях через військовий конфлікт на Близькому Сході. Про це йдеться у матеріалі "Огляд сировинних ринків. У тіні геополітичних ризиків", передає Forbes.

Уточнюється, що саме геополітичні ризики є найзначнішим чинником, що може спричинити зростання цін на сировинних ринках.

"За базовим прогнозом Світового банку, якщо війна між Ізраїлем і ХАМАСом переросте в конфлікт за участю інших країн, то ціни на нафту Brent можуть піднятися вище 90 доларів за барель", – зазначається у публікації.

Три можливі сценарії від Світового банку:

Сценарій "великого зриву" 

За цим сценарієм світова пропозиція нафти скоротиться на 6–8 млн барелів на добу (від обсягів постачання у 2023 році). За масштабами це можна порівняти з нафтовою кризою 1973 року. Такий розвиток подій може призвести до зростання цін на нафту приблизно на 56–75% вище за базовий прогноз (90 доларів за барель), тобто ціни зростуть до 140,4–157,5 долара за барель. 

Сценарій "середнього зриву"

Цей сценарій передбачає скорочення пропозиції на 3–5 млн барелів. Це може викликати зростання цін на Brent на 21–35% вище за базовий прогноз – до 108,9–121,5 долара.

Сценарій "невеликого зриву" 

Він передбачає, що пропозиція нафти на ринку знизиться на 0,5–2 млн барелів на добу. За такого сценарію ціна нафти перевищить базовий прогноз лише на 3–13% і становитиме 92,7–101,7 долара за барель.

Що зараз відбувається на ринку нафти?

Автори вказують, що агресія ХАМАСу проти Ізраїлю спровокувала хвилювання на ринку нафти. Через два дні після атаки палестинського угруповання на Ізраїль світові ціни на нафту зросли на 5%.

"В інвесторів найбільші побоювання викликає можливість прямого включення Ірану в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом. Посилення санкцій проти іранської нафти може призвести до скорочення пропозиції сировини на ринку на 1 млн барелів на добу", – додають у виданні.

Також зазначається, що, попри розширення Ізраїлем масштабу наземних бойових дій на території Сектору Гази, нафта марки Brent впала у ціні до 89,27 долара за барель.

Яка ситуація в Ізраїлі? 

Раніше радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що війна між Ізраїлем і ХАМАСом може перерости у ширший регіональний конфлікт.

Він також наголосив, що США пильно стежать за тим, хто з сусідів Ізраїлю допомагає ХАМАСу.

Нагадаємо також, що військовий кабінет Ізраїлю 28 жовтня одностайно ухвалив рішення про розширення наземної операції у Секторі Гази.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає