USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Суд заочно засудив до 11 років ексголову Реал Банку

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку упродовж 30 днів із дня його проголошення
Реал банк
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього голову правління одного з банків винуватим у вчиненні низки кримінальних правопорушень, зокрема, в участі у злочинній організації, заволодіння майном та його легалізації. Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

У суді не вказують прізвище фігуранта, проте, за даними ЗМІ, йдеться про колишнього голову правління Реал Банку Володимира Агафонова. Сам банк належав олігарху-втікачу Сергію Курченку. Саме в причетності до його злочинів і обвинувачували Агафонова. Він перебуває в розшуку.

"25 грудня колегія суддів ВАКС визнала колишнього голову правління одного з банків винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень. На підставі статті 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим обвинуваченому призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 11 років із позбавленням права обіймати посади в суб’єктах господарювання усіх форм власності, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на строк три роки з конфіскацією всього належного йому майна і штрафом у розмірі 12 750 гривень", – йдеться у дописі.

Окрім цього, Вищий антикорупційний суд частково задовольнив цивільний позов Національного банку України та ухвалив стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 503,84 млн гривень як відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину. Також задоволено цивільний позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ухвалено стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 5,57 млрд гривень як відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку упродовж 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати ВАКС.

Деталі справи

За версією обвинувачення, голова правління ПАТ "Реал Банк" Агафонов у складі злочинної організації колишнього президента-втікача Віктора Януковича причетний до заволодіння 4,7 млрд гривень Реал Банку, 800 млн гривень Національного банку України, отриманих як стабілізаційний кредит. Також Агафонова обвинувачують у заволодінні 865 млн гривень коштів Брокбізнесбанку, які були розміщені на рахунку Реал Банку та пізніше виведені на рахунки підконтрольних осіб, та їх подальшої легалізації.

Раніше

6 вересня справу щодо колишніх топменеджерів ПриватБанку – голови правління, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів банку – скерували до суду. Колишні топменеджери ПриватБанку у грудні 2016 року, за день до його визнання неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 мільйонів гривень на користь підконтрольних та пов’язаних із ПриватБанком компаній.

Разом з тим НАБУ наголошує, що викриті факти корупційної діяльності у ПриватБанку не є вичерпними, у низці епізодів продовжується розслідування. Насамперед щодо схем виведення понад 130 млрд гривень із банку, що стало однією з підстав для його націоналізації.

Загальний обсяг матеріалів щодо всіх епізодів наразі перевищує 2500 томів, а справа є "однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів".

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави