USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Суд заочно засудив до 11 років ексголову Реал Банку

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку упродовж 30 днів із дня його проголошення
Реал банк
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього голову правління одного з банків винуватим у вчиненні низки кримінальних правопорушень, зокрема, в участі у злочинній організації, заволодіння майном та його легалізації. Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

У суді не вказують прізвище фігуранта, проте, за даними ЗМІ, йдеться про колишнього голову правління Реал Банку Володимира Агафонова. Сам банк належав олігарху-втікачу Сергію Курченку. Саме в причетності до його злочинів і обвинувачували Агафонова. Він перебуває в розшуку.

"25 грудня колегія суддів ВАКС визнала колишнього голову правління одного з банків винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень. На підставі статті 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим обвинуваченому призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 11 років із позбавленням права обіймати посади в суб’єктах господарювання усіх форм власності, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на строк три роки з конфіскацією всього належного йому майна і штрафом у розмірі 12 750 гривень", – йдеться у дописі.

Окрім цього, Вищий антикорупційний суд частково задовольнив цивільний позов Національного банку України та ухвалив стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 503,84 млн гривень як відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину. Також задоволено цивільний позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ухвалено стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 5,57 млрд гривень як відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку упродовж 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати ВАКС.

Деталі справи

За версією обвинувачення, голова правління ПАТ "Реал Банк" Агафонов у складі злочинної організації колишнього президента-втікача Віктора Януковича причетний до заволодіння 4,7 млрд гривень Реал Банку, 800 млн гривень Національного банку України, отриманих як стабілізаційний кредит. Також Агафонова обвинувачують у заволодінні 865 млн гривень коштів Брокбізнесбанку, які були розміщені на рахунку Реал Банку та пізніше виведені на рахунки підконтрольних осіб, та їх подальшої легалізації.

Раніше

6 вересня справу щодо колишніх топменеджерів ПриватБанку – голови правління, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів банку – скерували до суду. Колишні топменеджери ПриватБанку у грудні 2016 року, за день до його визнання неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 мільйонів гривень на користь підконтрольних та пов’язаних із ПриватБанком компаній.

Разом з тим НАБУ наголошує, що викриті факти корупційної діяльності у ПриватБанку не є вичерпними, у низці епізодів продовжується розслідування. Насамперед щодо схем виведення понад 130 млрд гривень із банку, що стало однією з підстав для його націоналізації.

Загальний обсяг матеріалів щодо всіх епізодів наразі перевищує 2500 томів, а справа є "однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів".

Читайте також:
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"
Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ
Українці можуть взяти енергообладнання в кредит під 0%: Запрацювали нові фінансові програми Українці можуть взяти енергообладнання в кредит під 0%: Запрацювали нові фінансові програми