USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу

Призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюватиметься виключно за електронним рецептом
медичний канабіс
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Черкасах зареєструвалась перша в Україні аптека, яка відпускатиме ліки на основі канабісу. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич, передає "Укрінформ".

Вона нагадала, що призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюється виключно за електронним рецептом, який може видати лікар як сімейної практики, так і спеціалізованої меддопомоги. За е-рецептом можна отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляються в аптеці.

Кожна рослина роду коноплі має маркуватися унікальним ідентифікатором, при вирощуванні мають бути дотримані вимоги щодо належної практики культивування. Лабораторні дослідження на вміст тетрагідроканабінолу (ТГК – головний психоактивний компонент канабісу) проводитимуться у державних лабораторіях, відбір зразків для дослідження відбуватиметься за участю поліції.

Легалізація канабісу

21 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про легалізацію медичного канабісу. За таке рішення проголосували 248 нардепів.

Діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності. Детальніше UWN писав тут.

Хто потребує медичного канабісу?

Понад 6 млн українців, які щодня страждають на нестерпний біль, потребують медичного канабісу.

Серед них є пацієнти, що борються з онкологією, епілепсією, ветерани з симптомами посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також люди з хворобою Паркінсона та іншими серйозними захворюваннями.

Особливо канабісу потребують військові для лікування психологічних розладів, посттравматичних розладів – це фантомні болі, які виникають після ампутації кінцівок.

При яких хворобах можна використовувати ліки на основі канабісу?

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік станів і хвороб, при яких можна призначати ліки на основі канабісу. Це зокрема пацієнти з хронічним болем, який зумовлений онкологічним захворюванням, церебральним паралічем, розсіяним склерозом, а також пацієнти з травмами спинного мозку, внутрішньочерепними травмами, хворобою Паркінсона.

Вони можуть бути у формі оральних крапель, твердих капсул, гелів та паст.

Читайте також:
МОЗ назвало хвороби, при яких пацієнтам призначають ліки на основі медичного канабісу МОЗ назвало хвороби, при яких пацієнтам призначають ліки на основі медичного канабісу
Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ
В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ
Незабаром у тестовому режимі в Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів Незабаром у тестовому режимі в Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів