USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ: У Києві відповіли

Вашингтон стурбований, що через атаки ціни на нафту можуть піти вгору
Білий дім
Білий дім, США
Джерело: Bloomberg

США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і відповідні заходи. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

Як повідомляє видання, неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопоставленим чиновникам Служби державної безпеки України (СБУ) та її управління військової розвідки, відомої як ГУР.

Там зазначили, що обидва розвідувальні підрозділи постійно розширюють свої власні програми безпілотників для завдання ударів по російських цілях на суходолі, морі та в повітрі.

"Білий дім дедалі більше розчаровується нахабними атаками українських дронів, які завдали ударів по нафтопереробних заводах, терміналах, складах і сховищах на заході Росії, завдавши шкоди її нафтовидобувним потужностям", – цитує FT одного зі співрозмовників.

Як відомо, Росія досі є одним із найбільших світових експортерів енергоносіїв, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора.

Після того як Україна почала регулярно завдавати ударів по російських НПЗ, світові ціни на нафту зросли приблизно на 15 відсотків до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на паливо. Видання наголошує, що ціни пішли вгору якраз у той момент, коли президент США Джо Байден починає свою кампанію з переобрання.

Як відоповіли у Києві?

Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина відреагувала на новину FT, зазначивши, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військової точки зору.

Вона також розповіла, що у лютому 2022 року, на початку повномасштабної війни, говорила зі штаб-квартирою НАТО, щоб вони звернулися до ООН, оскільки ті спроможні "закрити небо" над Україною.

"Вони сказали: Ольга, ти ж не розумієш стандартів НАТО. У розумінні НАТО це означає насамперед знищити інфраструктуру на території рф, яка дає можливість бомбити українські міста. Заводи, які роблять ракети. Ми діємо відповідно до найкращих стандартів НАТО", - зазначила віцепрем'єрка.

Атаки на російські НПЗ

Раніше Bloomberg повідомляв, що глобальна ціна на нафту марки Brent піднялася вище 85 доларів за барель після зростання на 4% минулого тижня. На це, зокрема, вплинули нещодавні удари України по нафтопереробних заводах у РФ.

Як відомо, 15 березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти.

Тоді три безпілотники влучили по нафтопереробному обладнанню.

Також 13 березня Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області.

Через атаку дронів найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року.

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом