USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

США після багаторічної заборони дозволили "Азову" використовувати американську зброю

Бригада "Азов" потрапила під так званий американський закон "Ліхі" близько сім років тому
повернення Редіса в Азов_2
Джерело: АЗОВ

Адміністрація Джо Байдена дозволила українській бригаді "Азов" використовувати американську зброю. Таким чином, Вашингтон зняв багаторічну заборону. Про це пише Washington Post із посиланням на Державний департамент Сполучених Штатів Америки.

Тепер "Азов", який з 2015 року входить до складу Нацгвардії, отримає доступ до такої ж військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ.

"Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку "Ліхі", проведену Державним департаментом Сполучених Штатів", – заявили в Держдепі, додавши, що не виявили жодних доказів порушень прав людини бригадою.

Зазначимо, що так званий закон "Ліхі" (на честь автора закону сенатора Патріка Дж. Ліхі) забороняє Держдепартаменту і Пентагону надавати військову допомогу підрозділам іноземних сил, які порушують права людини.

Саме під таку заборону потрапив "Азов" близько сім років тому, оскільки чиновники США вважали, що деякі з його засновників дотримуються расистських, ксенофобських і ультранаціоналістичних поглядів, а правозахисники ООН закидали бригаді порушення гуманітарних норм.

Новини за темою: У Конгресі США з'явився проєкт оборонного бюджету на наступний рік, але без допомоги Україні

Україна тривалий час домагалася скасування цієї заборони, заявляючи, що бригада могла б бути ефективнішою під час оборони "Азовсталі" у 2022 році, якби мала доступ до американського обладнання.

Варто зазначити, що заборона також поширювалася на участь підрозділу в навчаннях, організованих американцями.

Прохання "Азова" і петиція українців

Раніше у квітні командир бригади "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко закликав виключити бригаду із законопроєкту щодо оборонних асигнувань Сполучених Штатів Америки, так званих чорних списків, бо це не дозволяє надавати бригаді західне озброєння.

Прокопенко зауважив, що від 2017 року низка американських законів про консолідовані асигнування Сполучених Штатів містить поправку, яка забороняє надавати будь-яку допомогу, зокрема зброю, "Азову". Цю поправку пояснювали тим, що "Азов" є "відверто неонацистським" та "фашистським".

Згодом цю поправку скасували, однак заборону на передачу зброї бригаді встановив закон "Ліхі". 

Командир уточнив, що існування таких поправок призвело до того, що "Азов" не мав західного озброєння під час оборони Маріуполя у 2022 році.

Пізніше на сайті Офісу президента з’явилась електронна петиція про доручення прем’єр-міністру та МЗС України терміново провести переговори зі Сполученими Штатами щодо скасування обмежень на надання зброї, іншої допомоги та проведення навчань для 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України. Вона за короткий термін набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів