USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

У Конгресі США з'явився проєкт оборонного бюджету на наступний рік, але без допомоги Україні

У законопроєкті бюджету Пентагона на 2025 рік передбачається скасувати допомогу Україні та Ізраїлю
Вашингтон США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Сполучених Штатах Америки вже почалась підготовка до прийняття бюджету на 2025 рік, це пов'язано з тим, що американський фінансовий рік починається не 1 січня, а 1 жовтня. Тобто до початку нового періоду у США залишилось декілька місяців. І комісія Нижньої палати американського парламенту з оборонних витрат днями опублікувала перший проєкт бюджету Пентагона розміром 833 млрд доларів, що на 53 млрд доларів менше, ніж поточний кошторис. Але головне є те, що в ньому прописано скасування допомоги Україні, а також пряма заборона постачання озброєння Ізраїлю, пише Defense News.

Мова не йде про окремі витрати федерального бюджету США на допомогу Україні, які були виділені у межах 61 млрд доларів. А йдеться про 300 млн доларів за програмою USAI, Ukraine Security Assistance Initiative – Ініціативи сприяння безпеці України, яка прямо зашита в оборонний бюджет Сполучених Штатів.

При цьому це не скасовує 13,8 млрд доларів за окремим фінансуванням на закупівлю озброєння для України у виробників. Також не скасовуються 23,2 млрд доларів, які виділені у цьому фінансовому році Пентагону на поповнення товарів оборонного призначення та послуг, наданих Україні, тобто можливість передачі зброї за програмою президентського вилучення – PDA. А також не торкається 1,6 млрд доларів за Foreign Military Financing, за якою Україна може закупити озброєння у США на цю суму безоплатно.

Тож наразі говорити про пряму загрозу припинення постачання допомоги США до України неможливо. Але це дуже неприємний дзвіночок, бо висування такого законопроєкту є результатом діяльності американської Республіканської партії, точніше – її трампівського крила.

Це є частиною передвиборчої боротьби за пост президента Сполучених Штатів Америки, бо голосування має відбутись 5 листопада 2024 року. Саме тому проєкт нового оборонного бюджету, який просувають республіканці, містить, зокрема, суттєве збільшення заробітної платні молодшим військовослужбовцям на 15% та всім загалом на 4,5%.

Водночас бюджетний процес у Вашингтоні може тривати дуже довго. І сумнівно, що новий федеральний бюджет буде взагалі проголосований до завершення президентських виборів. Для розуміння, навіть поточний бюджет США на 2024 рік був остаточно затверджений лише наприкінці березня.

Незабаром Сполучені Штати Америки нададуть Україні новий пакет військової допомоги в рамках оборонної підтримки на суму 225 мільйонів доларів. До нього увійдуть, серед іншого, боєприпаси для HIMARS та артилерійські снаряди. Про це повідомило агентство Associated Press.

Раніше ми писали, що США виділили Україні ще один пакет військової допомоги у війні з РФ. Розмір оголошеного пакета становить 275 млн доларів.

Читайте також:
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"