USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

США, Німеччина, Румунія: Чиновники яких країн відвідують Ізраїль та які заяви вже озвучено?

З'ясовуємо, яких домовленостей вже вдалося досягти
Війна в Ізраїлі
Війна в Ізраїлі
Джерело: відкриті джерела

Війна в Ізраїлі почалася з того, що терористична група ХАМАС, бойовики якої від ранку 7 жовтня завдали масованого ракетного удару по країні, вбила понад 500 осіб мирного населення та захопила заручників. Після цього Армія оборони Ізраїля зробила заяву, що атакувала військові об'єкти та оперативні штаби бойовиків ХАМАСу у Секторі Гази. А уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження у країні воєнного стану.

За 10 днів війни Ізраїль вже відвідали низка чиновників з різних країн, ще частина – планують свої візити. Хто вже відвідав країну та які заяви озвучено – з'ясовуємо далі.

Президент США Джо Байден

Лідер Сполучених Штатів Джо Байден 18 жовтня здійснить візит до Ізраїлю, оголосили в Білому домі. Мета візиту – "продемонструвати непохитну підтримку" Ізраїлю на тлі жорстокого нападу бойовиків екстремістського угруповання ХАМАС і провести консультації щодо наступних кроків, йдеться в повідомленні.

Під час свого візиту до Ізраїлю Байден "почує від Ізраїлю, як він проводитиме свої операції таким чином, щоб звести до мінімуму жертви серед цивільного населення та забезпечити надходження гуманітарної допомоги до мирних жителів Сектора Гази у спосіб, який не принесе користі ХАМАСу", – сказав держсекретар США Ентоні Блінкен.

Глава Сполучених Штатів також відвідає Йорданію, де у нього заплановані зустрічі з королем Йорданії, президентом Єгипту і головою палестинської адміністрації. Джо Байден має намір обговорити з ними питання щодо забезпечення гуманітарної допомоги цивільному населенню Сектору Гази.

Відзначимо, що візит президента США до Ізраїлю пройде на тлі повідомлень про підготовку ізраїльської армії до сухопутної операції в Секторі Гази, метою якої буде знищення радикального угруповання ХАМАС, яке кваліфікується як терористична організація Сполученими Штатами Америки і Євросоюзом.

Держсекретар США Ентоні Блінкен

А от держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен вже двічі прибував до Ізраїлю з візитом.

Під час першого візиту – 12 жовтня – Блінкен "безпосередньо поспілкувався з партнерами про ситуацію на місцях і обговорив підтримку США у відповідь на жорстокі терористичні атаки ХАМАСу", повідомило видання The Times of Israel. Тоді він наголосив, що Сполучені Штати рішуче налаштовані забезпечити Ізраїль засобами для самозахисту, прирівнявши рівень жорстокості ХАМАСу до рівня терористичної "Ісламської держави".

Вже 16 жовтня після переговорів у шести арабських державах Блінкен повернувся до Ізраїлю. Він знову зустрівся з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу та ізраїльським військовим кабінетом в Єрусалимі, повідомляє The Times of Israel.

Під час другої за останні кілька днів зустрічі в Ізраїлі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу Блінкен підтвердив готовність Штатів надати всю необхідну підтримку для захисту від тероризму з боку бойовиків ХАМАСу, йдеться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США.

Окрім того, держсекретар заявив, що Сполучені Штати домовились з Ізраїлем розробити план для доставки гуманітарної допомоги цивільним у Секторі Гази.

"Сьогодні на наше прохання Сполучені Штати та Ізраїль домовилися розробити план, який дозволить гуманітарній допомозі від країн-донорів та багатосторонніх організацій досягти цивільного населення в Газі", – сказав Блінкен. 

Таку заяву держсекретар зробив після дев'яти годин переговорів з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Він вказав, що США поділяють стурбованість Ізраїлю тим, що ХАМАС може захопити, знищити або перешкодити надходженню допомоги до людей у Секторі Гази.

"Якщо ХАМАС якимось чином заблокує доступ гуманітарної допомоги до цивільного населення, в тому числі шляхом захоплення самої допомоги, ми будемо першими, хто це засудить. І ми будемо працювати над тим, щоб це не повторилося", – наголосив Блінкен.

Втім, держсекретар Сполучених Штатів не уточнив, що саме передбачатиме план допомоги. 

Генерал США Майкл Курілла

З неоголошеним візитом прибув до Ізраїлю і високопоставлений генерал Сполучених Штатів Майкл Курілла. Зазначено, що він приїхав в Ізраїль для переговорів з ЦАХАЛом. Також високопоставлений генерал окреслить військову підтримку США країні.

"Я тут, щоб переконатися, що Ізраїль має те, що йому потрібно для захисту, особливо зосереджуючись на тому, щоб уникнути розширення конфлікту іншими сторонами", – заявив Курілла.

Він має зустрітися з військовим керівництвом Ізраїлю та окреслити військову підтримку Сполучених Штатів державі.

В Армії оборони Ізраїлю підтвердили, що генерал вранці 17 жовтня приземлився в Ізраїлі. У рамках свого візиту він зустрінеться з начальником Генштабу та проведе спільну оцінку ситуації з ним та міністром оборони, додали у відомстві.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку

17 жовтня здійснив візит до Ізраїлю і прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку.

"Я приїхав до Ізраїлю, щоб безпосередньо передати ізраїльському народу і румунській діаспорі в Ізраїлі послання миру, рішуче засуджуючи терористичні звірства ХАМАСу. Розкручування спіралі насильства викликає серйозне занепокоєння, враховуючи жахливі наслідки для цивільного населення", – наголосив Чолаку.

Глава уряду Румунії пояснив, що під час перемовин із прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу визнав право Ізраїлю на самооборону, поважаючи при цьому Міжнародне гуманітарне право. Він також наголосив на необхідності та невідкладності встановлення тривалого миру на Близькому Сході.

При цьому також додав, що Румунія готова надати надзвичайну допомогу в будь-який час, поки ця мета не буде досягнута.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 

За інформацією BILD, Олаф Шольц незабаром прибуде до єврейської держави. Ізраїльські джерела повідомляють, що візит може відбутися вже у вівторок.

Президент України Володимир Зеленський

ЗМІ минулого тижня повідомили, що Зеленський попросив вивчити можливість відвідати Ізраїль із візитом солідарності. Втім, йому відмовили у візиті до Ізраїлю, аргументувавши це тим, що "зараз не часі", повідомляє ізраїльський портал Ynet. Видання уточнює: це не означає, що Зеленський не приїде до Ізраїлю у майбутньому. Президент України цілком може зробити це під час одного зі своїх турне Європою.

Разом з тим в одному з вечірніх звернень президент України Володимир Зеленський заявив, що право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву та що ніде у світі не можна давати жодного шансу терору.

Солідарність із народом Ізраїлю висловили і в Європейському Союзі

"Ми з болем стежимо за новинами з Ізраїлю. Ми однозначно засуджуємо атаки ХАМАСу. Це жахливе насильство має припинитися негайно. Тероризм і насильство нічого не вирішують. ЄС висловлює свою солідарність з Ізраїлем у ці важкі моменти", – написав раніше Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Рішуче засуджуємо невибіркові атаки проти Ізраїлю та його народу сьогодні вранці, які спричинили терор і насильство проти невинних громадян. Мої думки з усіма постраждалими. ЄС солідарний з ізраїльським народом у цей жахливий момент", – йдеться у заяві голови Європейської Ради Шарля Мішеля.

"Я однозначно засуджую атаку терористів ХАМАСу на Ізраїль. Це тероризм у його найпідлішій формі. Ізраїль має право захищатися від таких жахливих нападів", – наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Підтримку Ізраїлю висловили також глава британського уряду Ріші Сунак, міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала та міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела