USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

США і Європа зберігають залежність від російського ядерного палива

Росія продала фірмам у Сполучені Штати та Європі ядерної продукції на суму близько 1,7 млрд доларів
ядерне паливо
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

США та їхні європейські союзники імпортують з Росії величезну кількість ядерного палива та сполук, забезпечуючи Москві сотні мільйонів доларів таких необхідних доходів, оскільки вона веде війну з Україною, пише AP News.

Легальні та несанкціоновані продажі викликають тривогу в експертів з нерозповсюдження ядерної зброї. Залежність від російської ядерної продукції, використовуваної здебільшого для заправки цивільних реакторів, призводить до того, що Сполучені Штати та їхні союзники можуть зіткнутися з нестачею енергії, якщо президент Росії Володимир Путін припинить постачання. Ця проблема може стати ще гострішою, оскільки ці країни прагнуть збільшити виробництво електроенергії без викидів в атмосферу для боротьби зі зміною клімату.

За даними торгових компаній та експертів, Росія продала фірмам у США та Європі ядерної продукції на суму близько 1,7 млрд доларів. Закупівлі відбувалися в той час, коли Захід запровадив жорсткі санкції проти Москви у зв'язку з її вторгненням в Україну у 2022 році, заблокувавши імпорт таких основних російських товарів, як нафта, газ, горілка та ікра.

Однак Захід неохоче вводить санкції проти російського експорту ядерних матеріалів, оскільки вони відіграють ключову роль у підтримці працездатності реакторів. За даними Управління енергетичної інформації Сполучених Штатів Америки, минулого року Росія поставила американській атомній промисловості близько 12% урану. У 2022 році Європа повідомила про отримання з Росії близько 17% урану.

Очікується, що залежність від атомної енергетики зростатиме в міру того, як країни шукатимуть альтернативу викопному паливу. Атомні електростанції не виробляють жодних викидів, проте експерти попереджають, що атомна енергетика пов'язана з ризиком розплавлення реакторів і проблемою безпечного зберігання радіоактивних відходів. Наразі у світі будується близько 60 реакторів, ще 300 перебувають на стадії планування.

Багато з 30 країн, що виробляють ядерну енергію на 440 станціях, імпортують радіоактивні матеріали з російської державної енергетичної корпорації "Росатом" та її дочірніх підприємств. Згідно з річним звітом за 2022 рік, "Росатом" лідирує у світі зі збагачення урану і посідає третє місце за виробництвом урану і виготовленням палива.

За даними лондонського аналітичного центру Royal United Service Institute, торік "Росатом" і його дочірні компанії побудували 33 нові реактори в 10 країнах та експортували товарів і матеріалів, пов'язаних з атомною енергетикою, на суму близько 2,2 млрд доларів. На думку інституту, ця цифра, найімовірніше, набагато більша, оскільки відстежити такий експорт досить складно.

Українські офіційні особи звертаються до світових лідерів із проханням запровадити санкції проти "Росатому", щоб перекрити одне з останніх значних джерел фінансування Москви й покарати Путіна за розв'язання війни. Після захоплення російськими військами Запорізької атомної електростанції президент України Володимир Зеленський знову звернувся до західних лідерів із вимогою запровадити санкції проти "Росатому", який управляє частково зупиненою станцією, і Міжнародне агентство з атомної енергії неодноразово попереджало, що витік радіації на окупованому Росією об'єкті може призвести до великої катастрофи.

"Україна не розуміє, чому досі не запроваджено санкції проти "Росатому" та його керівництва, – заявив Зеленський у травні, – коли представники цієї компанії продовжують займати Запорізьку АЕС і піддають ризику нашу спільну безпеку".

На думку прихильників атомної енергетики, США і деякі європейські країни натраплять на труднощі при припиненні імпорту російської атомної продукції. Американська атомна енергетика, яка значною мірою використовує зовнішні джерела палива, виробляє близько 20% американської електроенергії.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський