USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

США готові передати Україні 10 танків Abrams, а Німеччина надасть Польщі дозвіл на відправку Leopard, – ЗМІ

Штати прийняли відповідне рішення за для того, щоб розблокувати поставки від інших країн
Abrams
Джерело: DW

США готові передати Україні 10 танків Abrams, щоб розблокувати поставки від інших країн. Як повідомляє The Wall Street Journal, вже цього тижня адміністрація Байдена може відправити "значну кількість" танків Abrams M1 в Україну.

"Оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, згідно з якою Берлін погодиться надіслати меншу кількість власних танків Leopard 2, а також схвалить поставку більшої кількості танків німецького виробництва Польщею та іншими країнами", – йдеться в повідомленні.

Білий дім наразі відмовився від коментарів.

Кілька тижнів тому німецькі ЗМІ розповіли, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не хоче самостійно передавати танки Leopard Україні й хоче, щоб США також надали українським військам свої Abrams.

У відповідь на ці повідомлення в адміністрації президента Сполучених Штатів Америки заявили, що кожна країна повинна самостійно ухвалювати рішення про передачу Україні тієї чи іншої зброї. А пізніше новопризначений міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заперечив опубліковану у ЗМІ інформацію.

В той же час стало відомо, що Берлін надасть Польщі дозвіл на реекспорт танків Leopard німецького виробництва в Україну. Про це пише Bloomberg.

Інформацією поділилися з виданням люди, знайомі з питанням про передачу німецьких танків, які попросили не називати їхніх імен, оскільки рішення має приватний характер.

Німецьке законодавство вимагає дозволу на реекспорт свого військового обладнання, а це означає, що сотні танків Leopard, що знаходяться в Європі, можуть бути відправлені до України лише за згодою Берліна.

Навіщо Україні танки Leopard

Є два види таких танків: Leopard 1 та Leopard 2. На озброєнні Польщі перебуває останній. Всього в країні є більше ніж 240 танків Leopard 2A4 та Leopard 2A5. 

Танк Leopard 1 – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Читайте також:
На заході України створюють ремонтний центр для відновлення німецької зброї, зокрема – танків Leopard 1 На заході України створюють ремонтний центр для відновлення німецької зброї, зокрема – танків Leopard 1
В Австрії танк Leopard 2 потрапив в аварію: Один з членів екіпажу загинув В Австрії танк Leopard 2 потрапив в аварію: Один з членів екіпажу загинув
Польща передала Україні партію відремонтованих танків Leopard 2 Польща передала Україні партію відремонтованих танків Leopard 2
Перші танки Abrams уже доставили в Україну, – Зеленський Перші танки Abrams уже доставили в Україну, – Зеленський