USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Спрощений вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій: Як працює система

На окупованих територіях України все ще залишаються близько 1,6 млн дітей
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українські абітурієнти, які навчалися на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), можуть вступити до українського ВНЗ без наявного атестата про закінчення середньої школи, повідомила головна директорка-координаторка ГО "Донбас СОС" Віолета Артемчук.

"Для того щоб їм зарахували програму середньої школи, вони мають скласти два іспити – це історія України та українська мова. А уявіть, як складати ці предмети випускнику донецької школи, який фактично її не вчив. Було б доволі складно їм складати цей іспит на загальних умовах у рамках НМТ. Тому для них передбачена система, коли вони обирають собі заклад освіти, при якому є опірна школа, в якій вони можуть скласти ці два іспити. Про складність питань на цих іспитах я судити не можу, є різні думки. Але ті, хто до нас звертався, – я не знаю, яким чином вони це вчили, але вони складають на високі бали", – сказала Артемчук.

Вона також додала, що крім двох іспитів, які надають можливість зарахування програми середньої школи, для вступу абітурієнту з ТОТ треба також скласти вступний фаховий іспит в обраному ВНЗ.

"Щодо спрощення – є ці два іспити та складання вступного іспиту. Крім того, через складність виїзду, іспит можна складати онлайн. Також спрощена процедура дає можливість зарахування за Квотою 2 – в кожному ВНЗ певна кількість місць передбачена під вступ для абітурієнтів з ТОТ. Тобто в них є гарний шанс вступити до рейтингових ВНЗ на бюджетну форму. І також є гарантії надання гуртожитку, соціальної стипендії", – додала Артемчук.

1 червня розпочинається вступна кампанія для молоді з тимчасово окупованих та прифронтових територій України. Вона стартує раніше за загальну кампанію та відбувається за "спрощеною системою", що діє в Україні з 2016 року для абітурієнтів з ТОТ.

У 2023 році до українських закладів вищої освіти (ЗВО) вступили 3675 абітурієнтів з ТОТ. Але на окупованих територіях України все ще залишаються близько 1,6 млн дітей, і для української держави одне з найважливіших завдань – показати, що Україна чекає на них та готова всіляко допомогти дітям вступити до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Тим часом росіяни на тимчасово окупованих територіях впровадили новий предмет у школі – моральні основи сімейного життя. Учнів нібито навчають російських цінностей.

Читайте також:
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони
В Україні за останні два роки зросла кількість аспірантів, зокрема це чоловіки 30+ В Україні за останні два роки зросла кількість аспірантів, зокрема це чоловіки 30+
Під час великої війни росіяни вбили понад 12 тисяч цивільних, серед яких – 551 дитина Під час великої війни росіяни вбили понад 12 тисяч цивільних, серед яких – 551 дитина