USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Справу щодо завдання збитків Південноукраїнській АЕС скерували до суду

Учасники схеми протиправно заволоділи коштами "Енергоатому" при закупівлі промислових кондиціонерів
Південноукраїнська АЕС

Південноукраїнська АЕС

Джерело: відкриті джерела

Справу за обвинуваченням чотирьох осіб, учасників схеми розкрадання 12,3 млн гривень при закупівлі систем кондиціювання на одному зі стратегічних підприємств країни – Південноукраїнській АЕС, скерували до суду. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Слідство з'ясувало, що у 2011–2013 роках начальник одного з управлінь АЕС разом зі спільниками використовував підконтрольні підприємства.

Тож, діючи за змовою з керівниками приватних компаній, фігуранти схеми протиправно заволоділи грошима "Енергоатому" під час здійснення ВП "Південноукраїнська АЕС" закупівлі холодильних та вентиляційних установок. Йдеться про промислові кондиціонери.

Серед обвинувачених:

  • організатор злочину – фактичний керівник двох компаній – учасників торгів (ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України);
  • начальник управління ВП "Південноукраїнська АЕС" (ч. 5 ст. 191 КК України);
  • фінансовий директор одного з підприємств (ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України);
  • керівник двох юридичних осіб у справі (ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України).

"Обладнання закупили за завищеними цінами, що завдало державному підприємству збитків на суму 12,3 млн гривень", – зазначили прокурори.

Разом з тим в пресслужбі Національного антикорупційного бюро України додали, що в липні 2021 року посадовцю й організатору схеми, фактичному керівнику компаній, повідомляли про підозру.

І вже під час розслідування встановили причетність до вчинення злочину фінансового директора однієї з компаній, яка забезпечила фінансування схеми. Також – номінального керівника обох компаній, який сприяв завищенню вартості поставленого на АЕС обладнання. 

Уже в липні 2023 року слідство завершили.

Що відомо про цю АЕС?

Південноукраїнська атомна електростанція (до 2022 року – Южно-Українська АЕС, – ред.) – атомна електростанція, яка знаходиться в степовій зоні на лівому березі річки Південний Буг при Ташлицькому водосховищі неподалік від міста Южноукраїнська, що на Миколаївщині.

Уже під час повномасштабного вторгнення РФ 19 вересня 2022 року окупанти завдали ракетного удару по промисловій зоні електростанції. Тоді ракета вибухнула за 300 метрів від ядерного реактора, де утворилася вирва діаметром 4 м та глибиною 2 м. Внаслідок чого було пошкоджено будівлю АЕС, розбито понад 100 вікон, відключився один із гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу, та три високовольтні лінії електропередачі.

У квітні 2022 року ДП НАЕК "Енергоатом" своїм наказом затвердило зміну назви АЕС із "Южно-Українська атомна електростанція" на "Південноукраїнська атомна електростанція". У вересні того ж року уряд затвердив перейменування. 

А 7 травня 2024 року оголосили про початок на станції підготовчих робіт з будівництва двох нових блоків №4 та №5.

Варто додати, що в липні цього року на Південноукраїнській АЕС виникла аварія, в результаті якої відбулося відключення енергоблока. Несправність швидко усунули. Однак в Міненерго та міністр Герман Галущенко тривалий час заперечували факт аварії, називавши цю інформацію "російським наративом". Остаточно крапку в цій історії поставило МАГАТЕ, яке підтвердило аварію на АЕС.

Читайте також:
Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень
Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66% Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66%
"Енергоатом" про роботу Південноукраїнської АЕС: Аварії не було, але виявлено "зауваження"
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС