USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Справу "короля контрабанди" Альперіна, за пошук якого Зеленський обіцяв винагороду, закрито

Його діяльність завдала збитків на понад 63,8 мільйона гривень
ВАКС
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд закрив справу щодо одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого називають "королем контрабанди". Про це повідомляє громадська організація Центр протидії корупції".

Розслідування справи завершили у листопаді 2020 року. На розгляд до ВАКС справа потрапила у серпні 2022 року.

Через п’ять місяців судді раптово вирішили, що вона не підсудна Антикорсуду і звернулися до апеляції з клопотанням про передачу справи до іншого суду. Однак апеляція тоді відмовила.

Тепер же сторона захисту подала клопотання про закриття справи, наполягаючи на тому, що до цієї справи слід застосувати "правки Лозового" і її слід закрити, адже строки розслідування нібито продовжував не уповноважений суб’єкт. 

Зазначається, що рішення ухвалили судді ВАКС Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус. Повний текст буде оголошено 17 жовтня.

Що таке "правки Лозового"

Депутати в минулому скликанні ВР ухвалили ці правки, порушивши регламент.

Вони стосувалися строків досудового розслідування, призначення та проведення експертизи, можливості оскаржити повідомлення про підозру тощо.

Наразі в парламенті зареєстровано законопроєкти, щоб прибрати "правки" із законодавства.

Що відомо про Вадима Альперіна?

Альперін – одеський бізнесмен, який займався торгівлею алкоголю ще з 1990-х. На початку 2000-х він переїжджав до Ізраїлю, але потім повернувся в Україну.

Альперін разом із дружиною є власниками "Котовського винзаводу" в Одесі. У 2013 році Антимонопольний комітет оштрафував цей завод на 300 тисяч гривень за "несвоєчасне подання інформації".

У 2019 році детективи НАБУ затримали низку людей у справі про зловживання на митниці під час ввезення товарів в Україну. Альперіна тоді не змогли затримати за місцем його проживання в Одесі, але його розшукували.

Президент Зеленський назвав Альперіна "хрещеним батьком контрабанди" й обіцяв винагороду за його знаходження. Згодом бізнесмен сам з'явився до правоохоронних органів. Йому оголосили підозру в організації корупційної схеми під час розмитнення товарів.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи