USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Справа про куртки для ЗСУ набирає нових обертів: Що з'ясували журналісти-розслідувачі і антикорупційна Рада при МОУ

Журналісти продовжують стверджувати, що куртки можна було купити значно дешевше
куртки міноборони екіпірування
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Скандал із закупівлями військової форми для ЗСУ набирає нових обертів. Так, журналісти-розслідувачі підтвердили, що куртки для військових, які були закуплені для зимового сезону–2022/2023, купувалися за завищеними цінами у турецьких компаній. Водночас представники антикорупційної Ради при Міноборони заявляють, що куртки для ЗСУ, насправді є зимовими, а не літніми, як писали деякі ЗМІ. 

Що кажуть розслідувачі

Журналісти видання "Наші Гроші" пошукали ідентичні куртки, що були закуплені у Туреччині для наших військових на турецьких сайтах. З'ясувалося, що їх можна купити у роздріб значно дешевше, ніж це заявляло оборонне відомство.

"Ще раз. Це все роздрібні ціни у Туреччині. Саме звідти до нас тягнули куртки, які у турецькому інвойсі були оцінені у 29 доларів, але в українське Міноборони заправляли вже папірець з ціною 86 доларів за штуку", – йдеться у повідомленні.

Такої ж думки щодо того, що МОУ переплатило за куртки серйозні кошти, притримується і голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Якби Резніков пошукав турецькі куртки тупо через інтернет, то купив би їх майже значно дешевше. Не за $86 за штуку, а, наприклад, за $50... Таким чином Резніков переплатив на цьому контракті мінімум 6,5 мільйонів доларів бюджетних коштів", – написав він.

Що кажуть в антикорупційній Раді при Міноборони

Там поки не можуть відповісти на питання, чи дійсно куртки були закуплені за завищеними цінами. Однак переконують, що одяг був точно зимовим, а не літнім, як писали деякі розслідувачі.

"Нам точно вдалося з’ясувати, це факти, які точно підтверджені. По-перше – це куртки не є літніми, не є демісезонними, це зимові куртки, які пошиті на турецьких фабриках. Ми розуміємо, що це були події літа-осені 2022 року. І вже восени вони були поставлені у Збройні сили України. І більша частина цих курток дійсно була видана. Ще деяка партія залишається на складах. Тому перше твердження, що куртки були літніми, воно не відповідає дійсності. І відповідно ми всі повинні розуміти, що ті цифри, про які говорили журналісти, що нібито куртка коштує 20 чи 30 доларів, ми розуміємо, що за 30 доларів неможливо купити зимову куртку", – розповів "Радіо Свобода" голова Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Євген Грушовець.

За його словами, Громадська антикорупційна рада також встановила, що Міноборони не мало тих інвойсів (рахунок-фактура, – ред.), які мають журналісти. Саме інвойси, в яких зазначена ціна в турецьких документах. Тому що ці документи подає винятково турецька сторона притому, коли відвантажує товар. І в принципі Міністерство оборони не повинно було мати цих документів.

Питання ціни курток – не до Міноборони

Грушовець наголосив, що питання ціни – це не до Міноборони.

"Коли там підписували контракти, то в контракті вказувалась ціна. І, враховуючи те, що це товар невітчизняного виробництва, яким чином виробник буде декларувати цей товар у себе в країні походження, потім країнах, через які відбувався транзит цих курток, – це по суті Міноборони абсолютно не стосується", – додав він.

Що ж вдалося встановити

Голова Громадської антикорупційної ради при МОУ наголосив, що її членам вдалося встановити, що Міноборони почало отримувати ці куртки в жовтні 2022 року. При цьому виробник чи постачальник не отримав всієї передоплати за договором.

"Ми з’ясовуємо, чому так відбувалося. Це точно не шкодило Збройним силам України. Але такі речі були. Крім того, вся партія, яка була поставлена, вона була у повному обсязі прийнята. Є невеликі недоліки по цих куртках, вони стосувалися, якщо не помиляюся, лейб. Але за участі Командування сил логістики, контролю якості Міноборони була створена комісія, яка, зважаючи на нагальну потребу необхідності цих курток вже в зимовий сезон 2022-2023 рік, то вони всі були прийняті. Тому на сьогоднішній день Громадська антикорупційна рада планує здійснити виїзд на склад чи на склади, де зберігаються ці куртки. Ми спілкуємось з військовослужбовцями. Для мене не стоїть питання – чи це були літні, чи зимові куртки. Вони однозначно були зимові", – додав він.

З чого розпочався скандал

Нагадаємо, на початку серпня журналісти з’ясували, як ціна військового екіпірування для Міноборони у 2022 році збільшилася утричі під час доправлення.

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. За даними розслідувачів, ця фірма лише у жовтні – грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн доларів і 202 тис. штанів на 13 млн доларів. 

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Однак журналісти стверджували, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених