USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Справа Кропачова – це не перший і не другий раз, коли держава безпідставно тисне на бізнес, – адвокат Сухов

Система, де держава чинить тиск на бізнес, нам лишилась ще з "радянщини"
Кропачов_6

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

Справа бізнесмена Віталія Кропачова – не єдина, коли держава безпідставно тисне на бізнес. Тож нині, коли бізнес працює без "тіньових схем", сплачує податки та допомагає війську й державі, держава мала б повернутися обличчям до такого бізнесу. Таку думку в ефірі ТАК TV висловив адвокат бізнесмена Юрій Сухов.

"Насправді, це ж не перша ситуація за останній час, коли є претензії від бізнесу, що до нього правоохоронці приходять з якоюсь метою. Я не бачу в цьому кримінальному провадженні якихось відмінностей від інших проваджень, які стали гучними, які пов'язують з тим, що претензії не є законними. В цій справі так само, на мою думку, претензії ті, які є зараз, вони не підкріплені доказами, які мають бути в сторони обвинувачення", – акцентує Сухов. 

Адвокат наголошує: не є якимось секретом те, що бізнес скаржиться на тиск з боку правоохоронних органів. Для цього при президентові України була створена комісія, яка мала займатися реформою правоохоронних органів з метою виключення тиску, але "поки що жодних таких реальних результатів немає".

"Тому бізнес і невдоволений. Адже бізнес насправді повернувся обличчям. Вони намагаються більше сплатити податків. Я знаю навіть випадки, коли дуже серйозний бізнес наперед сплачує (податки, – ред.), бо розуміють, що відбувається. Намагаються більше працювати "в білу". У нас навіть є проєкти, коли ми намагалися нашим клієнтам допомогти випрацьовувати таку схему, щоб не було ніяких "сірих плям". Якраз бізнесмени зараз справді виявилися більш державниками, ніж державники, які мають робити прийнятну ситуація для всіх. Тобто тут є насправді проблема", – додає правник.

В принципі, зауважує Сухов, в будь-якому разі є випадки, коли правоохоронна система чи влада тиснуть на бізнес. Цього неможливо уникнути. Але те, що відбувається у нас, – це, по суті своїй система. І ця система нам лишилась ще з "радянщини".

"Ми маємо цього позбутися. Все ж таки між бізнесом і правоохоронцями, і владою має бути діалог. Діалогу немає, на жаль. Нормального, ефективного – його немає. Я вважаю, що все ж таки держава має повернутися обличчям до бізнесу, тим більше до такого ефективного. Це ми кажемо не тільки про податки. Це так само і вугілля, опалення, електроенергія і інше. Дуже багато пов'язано речей. Тому зараз в цей час таким чином діяти держава не повинна, це – з одного боку. З іншого боку, все має бути обережно – це тонкий лід і зараз себе так вести, я не думаю, що це правильно. Бізнес на це дивиться, він розуміє і він робить свої висновки. І ці висновки можуть бути негативними для держави. А це для нас буде крахом", – підсумував адвокат.

Справа Кропачова

ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

"Ще навіть немає повного тексту рішення. Я думаю, що Печерський суд буде затримувати виготовлення повного тексту, буде затримувати апеляцію для того, щоб її не могли розглянути. Ми вже і бачимо, і знаємо, як це відбувається на практиці. Така ситуація. Ми зазначили однозначно в суді, що те, що подано, не може з точки зору закону розглядатися і враховуватися суддею як докази, адже вони не є належними і допустимими. А чому їх суддя прийняла і вважала, що можливо, ми не знаємо. Якраз саме те, про що я казав, що немає рішення, в якому є обґрунтування, що вони прийняли, що вони не прийняли і чому вони прийняли", – пояснює Сухов.

Віталій Кропачов

З 2017 року Віталій Кропачов є власником ТОВ "Краснолиманське", відколи воно стало одним з найбільш успішних вугільних підприємств України.

Також Кропачов має активи у медійній сфері. У грудні 2021 року придбав компанію "Ера продакшн". Компанія у березні 2022 року надала свої потужності для забезпечення цифрової трансляції "Єдиного телемарафону" після ракетної атаки Росії на телевежу у Києві.

Також Кропачов є власником медіапроєкту Ukraine World News, куди зокрема входить телеканал "ТАК TV". Медіапроєкт має низку власних документальних проєктів, спрямованих на медійну підтримку наших захисників.

А ще, аби злочини ворога не були забутими, команда медіапроєкту Ukraine World News створила низку документальних проєктів, в яких зафільмувала злочини російських окупантів. Серед них "Буча. Після…", "Макарів. Після...", "Окупанти в полоні", "Українська бронетехніка", "Крізь воду", "Ліля", "Брати. Остання двіжуха", "Чорнобиль. Злочин режиму".

Влітку 2022 року Кропачов організував табір під Переяславом для вимушених переселенців з Донбасу. Там у комфортних умовах проживають 150 людей, які втратили житло через війну. Також бізнесмен допомагає дітям, які постраждали через російську агресію.

Й що найголовніше – допомагає війську.

Разом з тим компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів. Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства
Мінцифри оприлюднило Мінцифри оприлюднило "Білу книгу" із законодавчим регулюванням ШІ
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Арешт рахунків підприємства шкодить насамперед державі