USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Спікер Палати представників США запропонував проєкт для запобігання шатдауну: Документ не передбачає допомоги для України

Республіканці в Палаті представників сподіваються ухвалити документ 14 листопада
Майк Джонсон
Майк Джонсон
Джерело: BBC

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон оприлюднив проєкт республіканців щодо тимчасових витрат. Він має запобігти шатдауну. Проте, цей документ не передбачає допомоги Україні та Ізраїлю і вже зіштовхнувся із хвилею критики. Про це повідомляє Reuters.

Двоетапна програма фінансування передбачає, що буде продовжено фінансування деяких урядових програм до 19 січня 2024 року, а інших – до 2 лютого. Республіканці в Палаті представників сподіваються ухвалити документ вже 14 листопада.

"Ця двоступенева резолюція є необхідним законопроєктом, щоб поставити республіканців у Палаті представників у найкращу позицію для боротьби за перемогу консерваторів", - заявив Джонсон. 

У Reuters вказують, що республіканський законопроєкт Палати представників не передбачає виділення допомоги Україні чи Ізраїлю.

Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що проєкт є "лише рецептом для ще більшого республіканського хаосу та нових шатдаунів".

"Республіканці в Палаті представників втрачають дорогоцінний час на несерйозну пропозицію, яку схвалили члени обох партій. Екстремальне припинення роботи республіканців поставить під загрозу критично важливу національну безпеку та внутрішні пріоритети, у тому числі змусивши військовослужбовців працювати без оплати", - зазначила Жан-П’єр. 

У виданні додають, що Конгрес має узгодити механізм фінансування, який президент США Джо Байден зможе підписати до 17 листопада, оскільки це може призвести до четвертого часткового припинення роботи уряду за десятиліття.

Загроза шатдауну в Конгресі

Уже з 1 жовтня у Сполучених Штатах Америки міг настати шатдаун (часткове призупинення роботи уряду) якщо Конгрес не схвалив би вчасно бюджетні питання.

Шатдаун означає, що тисячі держслужбовців відправлять у відпустку без виплати зарплати. Працюватимуть лише працівники, які надають "основні послуги", як-от управління повітряним рухом чи правоохоронні органи. Але поки Конгрес не розв'яже бюджетні питання, вони зарплату також би не отримували. Тобто шатдаун потенційно може спричинити збій у наданні низки державних послуг, затримку зарплат і завдати шкоди національній економіці (якщо триватиме довго). 

Щоб запобігти шатдауну, у Конгресі висунули законопроєкт короткострокової бюджетної резолюції на 45 днів. Документ підтримали, але без допомоги Україні.

Раніше ми повідомляли, що Україна продовжить отримувати допомогу від США, але пакети стануть меншими.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg