USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до російської "Юнармії", повідомили про підозру

За наявними даними, до кінця 2024 року до рядів "Юнармії" загарбники планують включити кожну десяту дитину та підлітка з Криму
СБУ оголосила підозру соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до російської
СБУ оголосила підозру соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до російської "Юнармії"
Джерело: СБУ

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність зрадниці Олени Романовської – "заступниці" очільника окупаційного "уряду Криму". Перебуваючи на "посаді", вона виконує вказівку Кремля щодо примусового залучення кримських школярів до російської мілітарної організації "Юнармія". Про це поінформували в Службі безпеки України.

"У лавах цього формування підростаючому поколінню нав’язують ідеологію рашизму та намагаються "прищепити" ненависть до України. Також російські інструктори навчають "юнармійців" тактиці ведення бою, проводять вогневу та диверсійно-розвідувальну підготовку і загалом готують учнів до війни проти нашої держави", – зазначили у спецслужбі.

У відомстві розповіли, що, за наявними даними, до кінця 2024 року до рядів "Юнармії" загарбники планують включити кожну десяту дитину та підлітка з Криму.

Щоб виконати "рознарядку" Москви, Романовська дає прямі вказівки директорам місцевих шкіл на примусове залучення учнів до мілітарного формування країни-агресора. У разі відмови з боку батьків, очільники навчальних закладів та викладачі погрожують "зверненням" до каральних органів Росії на території півострова, розповіли в Службі безпеки.

"За даними слідства, до березня 2014 року Романовська обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму. Втім, у період його захоплення підтримала російських загарбників. Згодом її призначили до складу місцевої окупаційної адміністрації під керівництвом гауляйтера Аксьонова, де вона керує так званим "Міністерством праці та соцполітики", – йдеться у повідомленні.

Крім того, фігурантка публічно підтримує збройну агресію РФ проти України та "героїзує" російських окупантів. Для цього вона неодноразово брала участь у "відкритті меморіальних дошок" загиблим рашистам на території українського півострова, додають в СБУ.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Романовській про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада)", – зазначається у дописі.

Оскільки вона перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності. Зловмисниці загрожує до 15 років тюрми.

Що відомо про інші випадки вербування українських дітей росіянами?

Наприкінці жовтня з’явилася інформація,  що російські спецслужби вербували українських підлітків для того, щоб вони розпалювали антисемітизм.  Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний Телеграм-канал.

За рахунок вербування українських підлітків спецслужби РФ намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці. До складу групи входили 13–17-річні учні місцевих шкіл.

Крім того, з території Росії масово вербують українських дітей, щоб змушувати їх повідомляти про мінування шкіл та інших закладів, сказав уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. За його словами, це явище стало масовим і поширилося по всій території України.

Також раніше ми писали, що Росія вербує затриманих на фінському кордоні мігрантів на війну проти України. Зазначалося, що російські чиновники пропонують призупинити депортацію цих мігрантів, якщо вони воюють в Україні.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму