USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Міноборони Словаччини: РФ могла навмисно пошкодити винищувачі МіГ-29, які передали Україні

Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни
МіГ-29
Джерело: wikipedia

Російські технічні фахівці могли навмисно саботувати роботу винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, які Словаччина вирішила передати Україні. Про це заявив міністр оборони Ярослав Надь.

Він розповів, що у літаках раніше виявили несправності, які, як припустив міністр, могли навмисно спричинити російські технічні спеціалісти. До минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині і саме тоді, вважають у Міноборони країни, вони могли завдавати шкоди літакам.

"Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", – сказав Надь.

Україна вже отримала чотири МіГ-29 від Словаччини

Країна 23 березня розпочала передачу Україні винищувачів МіГ-29. Чотири літаки вже були доставлені на територію України. Про це повідомили в Міноборони Словаччини.

"Словаччина перебуває на правильному боці і цим жестом ми як країна вписали себе великими літерами в сучасну світову історію, що свідчить про вчасну допомогу, щиру солідарність і велич нації", – зазначив міністр оборони Ярослав Надь.

Усього Братислава пообіцяла передати Києву 13 літаків МіГ-29.
 
"Інші літаки будуть передані Україні найближчими тижнями, але з оперативних причин ми не надаватимемо жодної додаткової інформації заздалегідь", – уточнив глава Міноборони.
 
Також Надь додав, що словацький уряд і надалі допомагатиме Україні.

Про МіГ-29

МіГ-29 – це легкий фронтовий винищувач. Його почали розробляти ще наприкінці 1960-х років. За розробку літака змагались два конструкторські бюро: Сухого і Яковлєва, а також Мікояна і Гуревича. Останнє перемогло, тому літак і отримав назву МіГ.

Проєкт розпочався у 1971 році. Через шість років, у 1977-му, відбувся перший політ прототипу. А серійне виробництво було налагоджене аж у 1982 році.

Новини за темою: Грузинський боєць Двалішвілі переміг росіянина Петра Яна на UFC та підтримав Україну

Міжнародній громадськості МіГ-29 був представлений у 1988 році на Міжнародному авіасалоні у Фарнборо. 

Вартість одного винищувача МіГ-29 становить понад 20 млн доларів.

Основні характеристики МіГ-29

  • екіпаж – до двох людей;
  • крейсерська швидкість – 2450 км/г на висоті 13 тисяч метрів;
  • бойовий радіус – 700 км;
  • швидкопідйомність – 19800 м/хв;
  • розмах крила – 11.36 м;
  • гарматне озброєння – ГШ-301;
  • боєзапас – 150;
  • кількість точок підвіски – шість (плюс одна);
  • маса підвісних елементів – 2180 кг.

МіГ-29 може скидати авіаційні бомби вагою 250 кг та 500 кг. Також до його складу бомбардувального озброєння входять міни та уламкові авіабомби.

Читайте також:
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо
Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні
Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами