USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Прозахідний кандидат переміг у першому турі виборів президента Словаччини

Політик обійшов члена команди нинішнього прем'єра з проросійськими поглядами Роберта Фіцо
Словаччина

Прапор Словаччини

Джерело: відкриті джерела

Дипломат із прозахідними поглядами Іван Корчок переміг у першому турі президентських виборів у Словаччині. Друге місце посів Петер Пеллегріні – соратник проросійського прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо. Про це повідомляє Associated Press.

Так, за результатами першого туру 24 березня, колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок набрав 42% голосів, тоді як Петер Пеллегріні посів друге місце із 37%.

Оскільки жоден кандидат не здобув абсолютної більшості (понад 50%), у країні 6 квітня буде організовано другий тур.

Варто зазначити, що третє місце в першому турі посів колишній міністр юстиції та суддя Штефан Гарабін, який відкрито став на бік РФ у війні з Україною. Таким чином, він вибуває з перегонів.

Хто такий Іван Корчок?

59-річний Корчок, кадровий дипломат, колишній міністр закордонних справ у минулому уряді Словаччини. Політик у 2005–2009 роках обіймав посаду посла Словаччини в Німеччині, а з 2009-го до 2015-го – постійного представника країни при Європейському Союзі.

У 2018 році Корчка призначили послом Словаччини у США. Дипломат пробув на цій посаді два роки.

Зазначимо, що політик не поділяє проросійських поглядів нинішнього прем'єра країни Роберта Фіцо. Корчок обіцяє підтримувати проєвропейський курс нинішньої президентки Зузани Чапутової.

Як відомо, глава держави Словаччини обіймає здебільшого церемоніальну посаду, проте може накладати вето на закони і призначати чиновників, суддів і керівників центрального банку.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо знову оскандалився через висловлювання про Україну. Цього разу він заявив, що Києву варто відмовитися від частини захопленої території, щоб "закінчити війну".

Читайте також:
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол