USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Сіярто погрожує блокувати санкції ЄС, якщо Україна не викреслить OTP Bank зі спонсорів війни

До "недружнього" списку Київ додав угорський банк минулого тижня
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Джерело: відкриті джерела

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що через внесення Україною угорського банку OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту "буде дуже важко" домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії. Слова Сіярто цитує угорська служба Euronews.

"Те, що OTP Bank потрапив до списку міжнародних спонсорів війни в Україні – скандально і неприйнятно. Це вражає. Це обурливо. Це скандально", – заявив очільник угорського МЗС під час неформальної зустрічі міністрів Євросоюзу у Стокгольмі.

Він сказав, що діяльність угорського банку відповідає міжнародним стандартам і законодавству і його включення до списку спонсорів війни в Україні також може вплинути на санкції Європейського Союзу проти Росії.

"Я чітко дав зрозуміти на зустрічі міністрів закордонних справ, що нам буде дуже важко навіть розпочати переговори щодо одинадцятого пакета санкцій (проти РФ, – ред.), доки OTP перебуває в цьому українському списку. Ми вимагаємо, щоб українці прибрали OTP зі списку", – наголосив Сіярто.

Раніше

Минулого тижня Національне агентство з питань запобігання корупції України оголосило, що внесло OTP Bank – найбільший угорський банк – до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у РФ та фактичне визнання так званих "ДНР"/"ЛНР".

Чому Угорщина наполегливо підтримує Росію

Все просто. Головне питання – енергоносії. Адже Угорщина дуже залежить від Росії в питанні їх поставки. І за останнє десятиліття очільники країни не зробили нічого для того, щоб посилити свою енергетичну безпеку і диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв.

Новини за темою: Угорщина зніме обмеження на імпорт українського зерна одразу після Польщі, – експерт

Відповідно, якщо "Газпром" зупинить енергопостачання для Угорщини, то країні загрожуватиме економічна катастрофа, адже швидко отримати нові джерела поставок енергоносіїв буде неможливо.

Друге питання – особисті зв'язки. Так, ще восени минулого року стало відомо, що син керівника Служби зовнішньої розвідки Росії (СВР) Сергія Наришкіна, не тільки має постійний дозвіл на проживання в Угорщині, але й живе у розкішній квартирі, власником якої є компанія, близька до Антала Рогана. А він є головою відомства прем'єра країни Віктора Орбана.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Компанія литовської Vičiūnai могла завозити до Росії товари військового призначення Компанія литовської Vičiūnai могла завозити до Росії товари військового призначення
ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії