USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Сі Цзіньпін став імператором Китаю: Хто буде керувати Піднебесною наступні п’ять років

Сі Цзіньпін завершує кабінетну революцію у Китаї, отримавши майже необмежену владу у країні з другою економікою світу. Вперше після реформ Ден Сяопіна на початку 80-х і переходу на колективне управління Китай знову повертається до одноосібної влади
Китай Сі

Глава Китаю Сі Цзіньпін

Джерело: chinabx.gov.cn

Сі пішов проти заповітів Дена

Китайське суспільство – кланове. Його клановість будується не обов’язково на родинних зв’язках – також на сфері діяльності, етнічній чи географічній приналежності, релігії. Компартія Китаю – це також кланова структура, яка налічує близько 95 млн осіб. Угруповання у КПК гуртуються зазвичай навколо "цзунів", керівників, які можуть дати іншим членам групи кар’єрне зростання. Один з головних факторів об’єднання – професійна діяльність. Є клани генералів, нафтовиків, фінансистів. Клани воюють між собою за ресурси, посади, вплив. Але назовні інформація про внутрішні чвари не просочується через цензуру.

Новини за темою: Китай представив свій "мирний план" із 12 пунктів з приводу війни Росії в Україні: Про що в ньому йдеться

Найголовнішими фракціями у Китаї є клан Сі Цзіньпіна, як їх ще називають "Нова чжецзянська армія", а також "комсомольці" і "шанхайці". Кожен з них мав свого генсека КПК – Ху Цзіньтао представляв "комсомольців", а Цзян Цземінь – "шанхайців".

Ще у 1982 році Ден Сяопін ввів обмеження президентських термінів до Конституції Китаю, щоб уникнути хаосу та катастрофи, які спостерігалися за довічного правління Мао. Також Ден Сяопін почав інституційні реформи з метою якомога ширшого розподілу посад і функцій між партією та державою.

Сі Цзіньпін і його команда, яка прийшла до влади у 2012 році, були п'ятим поколінням китайських керівників. До цього кожне нове покоління обиралося на два п'ятирічні терміни, і вже до другого готувалися нові лідери, яким передавали владу. Це забезпечувало стабільність у партії і дозволяло навіть у межах жорсткої комуністичної ідеології просувати різні погляди на розвиток країни.

Були часи, коли Сі був налаштований торгувати зі США, а не воювати

Джерело: Reuters

Але Сі вважає, що "демократія" у КПК призвела до стратегічних помилок, а оскільки зараз перед Китаєм стоять доленосні внутрішні та зовнішні виклики, то всебічний контроль і концентрація влади допоможуть зберегти керованість ситуацією на тлі глобальних потрясінь. Насправді "доленосні виклики" – це плоди доволі агресивної політики Сі Цзіньпіна і неспроможності політичної еліти витягти Китай з пастки середніх доходів. Як наслідок – економіка КНР не росте двократними темпами, а уряд Сі замість реформ консервує країну і обмежує економічні свободи.  

За другу п’ятирічку на посту Сі вибудував щось на зразок культу особи. У 2021 році ЦК КПК ухвалив резолюцію, яка відзначила успіхи Сі та фактично поставила його на один рівень з Мао Цзедуном і Деном Сяопіном. Були визначені три епохи становлення Китаю: "Мао підняв Китай", "за часів Дена КНР збагатилася", а "за епохи Сі стане сильною".

Сі робить акцент на геополітичному піднесенні КНР, якщо потрібно, то й за рахунок економіки. У КПК це далеко не всім подобається, лідера критикували за економічні проблеми, антиковідні заходи, нагнітання на міжнародній арені. У відповідь на це Сі Цзіньпін оголосив курс на модернізацію армії і повернення Тайваню. Паралельно він вибудовує сильну одноосібну владу і знищує конкурентів, які могли б кинути йому виклик.  

Новини за темою: Інопланетяни чи китайці? Звідки прилітають НЛО до США

Попередника Сі Цзіньпіна Ху Цзіньтао вивели з зали на з'їзді КПК. По дорозі Ху похлопав по плечу свого соратника Лі Кецяна. Зараз Сі витиснув з уряду і його.
Джерело: Reuters

Сі провів масштабну чистку партії і перебрав на себе функції інших органів, зокрема дуже урізав повноваження прем’єра. Під прикриттям антикорупційної кампанії Сі позбавив влади багатьох старих керівників, які мали брати участь у виборі його наступників, і розставив на ключових постах своїх людей. Тому Китай так і не побачив шостого покоління керівників, натомість Сі одноголосно був переобраний на третій термін. Півстолітню традицію було порушено.

Імператорський двір Сі Цзіньпіна

Джерело: The New York Times

Найвищий орган влади у Китаї – Постійний комітет Політбюро КПК. Це сім осіб, які реально керують країною, такий собі вузький склад Політбюро. Коли Сі очолив партію, окрім нього у ПКПБ сиділи виключно люди двох попередніх керівників країни. При розподілі посад у КПК існувало неписане правило консенсусу, колективного управління – це коли на ключові посади призначали представників найбільших кланів. Сі з часом сформував свою фракцію, але до осені минулого року умовний паритет зберігався: Сі очолював ПКПБ, а клани "чжецзянців", "комсомольців" і "шанхайців" мали по два представники. Зокрема, прем’єром країни був Лі Кецян – лідер "комсомольців", а першим віцепрем’єром – "шанхаєць" Хань Чжен.

Але у жовтні 2022 року Сі перетворив ПКПБ на імператорський двір – до посткому увійшли виключно його близькі соратники. Від колективного управління не залишилося навіть сліду.

Насправді сьогоднішні голосування китайських депутатів – це проста формалізація осінніх рішень Сі. До ПКПБ входять очільники певних відомств. Той факт, що діючого прем’єра Лі Кецяна викинули з посткому, вже тоді означало, що на третій термін Сі піде з новим урядом і виключно своїми людьми. Перед ними буде поставлена задача підняти економіку після трьох років кризи, посилити армію, вибудувати власні стратегічні технології. Що ж, давайте знайомитися з командою Сі.

Прем'єр-міністр є другою за значущістю посадою в Китаї, і вона завтра має перейти до "чжецзянця" Лі Цяна, якого минулої осені звели в ранг чиновника №2 у Комуністичній партії Китаю. Як прем'єр Лі Цян буде вищим бюрократом Китаю, очолить кабінет міністрів країни і матиме широкі повноваження в галузі економічної політики.

Лі Цян
Джерело: chinabx.gov.cn

У попереднього керівника уряду Лі Кецяна Сі відібрав частину повноважень. Кецян був соратником колишнього лідера КНР Ху Цзіньтао, якого за наказом Сі прибрали з політичної сцени на торішньому партійному з'їзді. Кецян, висококваліфікований економіст, вимагав від партії підтримати кроки на відновлення економіки, але Сі стояв на необхідності жорстких обмежень на фоні ковіду.

Тепер у Сі не буде проблем з порозумінням з прем’єр-міністром. Лі Цян є давнім союзником Сі, був керівником його штабу у провінції Чжецзян, що і забезпечило йому кар’єрне зростання від партійного боса Шанхаю до голови уряду. За наказом згори Лі Цян організував жорсткий двомісячний локдаун у Шанхаї, люди не мали доступу до їжі та ліків. До ковіду Лі Цян сприймався за ліберала, який лобіював зону вільної торгівлі у Шанхаї.

Чжао Лецзі, який минулої осені посів третє місце в партійній ієрархії, був затверджений головою Всекитайських зборів народних представників, законодавчого органу Китаю. Законодавча влада номінально має право ухвалювати закони і вносити поправки до Конституції, хоча насправді рішення ухвалюють вищі партійні чиновники.

Чжао Лецзі
Джерело: chinabx.gov.cn

Чжао Лецзі – давній друг Сі Цзіньпіна, виходець з його рідної провінції, очолював її у 2007–2012 роках. З 2017 року був головою Центральної комісії КПК з перевірки дисципліни – внутрішньої спецслужби КПК. Вона має право без суду затримувати членів партії і допитувати їх у секретних тюрмах. Чжао проводив для свого боса антикорупційну кампанію, усуваючи конкурентів.

Четверта особа у КПК – Ван Хунін – очолив Народну політичну консультативну раду Китаю. Він буде курувати орган, який мобілізує ресурси партії і безпартійних китайців для підтримки курсу КПК. Ван Хунін – головний ідеолог партії, працював на трьох генсеків, що є винятково рідкісним явищем у китайській політиці. Саме йому належить ідея девізу Сі про "китайську мрію" – бачення національного відродження. Саме він ініціював внесення Сі до пантеону величних лідерів КНР. Підвищення Ван Хуніна означає продовження курсу на жорстку антизахідну політику партії. Ван Хунін – це такий собі китайський Патрушев, неоконсерватор, який вважає, що Китаю потрібна сильна централізована держава, щоб протистояти іноземному впливу.

Ван Хунін
Джерело: chinabx.gov.cn

Цай Ци – п'ятий за рангом член Постійного комітету Політбюро ЦК КПК, перший секретар секретаріату КПК. Це ще один виходець з провінції Чжецзян, батьківщини Сі. Лідер КНР перевів його спочатку в канцелярію Комісії національної безпеки КПК, а потім поставив керувати Пекіном. Цай відомий своїм активним використанням соціальних мереж і неортодоксальним підходом до управління. У ЗМІ Цай називав Сі батьком і босом. Цай є фанатом телесеріалу "Картковий будиночок" і любителем iPhone.

Цай Ци
Джерело: chinabx.gov.cn

Ден Сюесян – шоста особа в партії, як очікується, стане першим віцепрем’єром. Останнім часом він працював секретарем і керівником апарату Сі. Кажуть, що Ден Сюесян зараз є директором Комісії національної безпеки Китаю, секретного розвідувального органу, який всіляко підтримував лідер країни. Ден часто супроводжував Сі у закордонних візитах. Попередника Дена, "шанхайця" Хань Чженя перевели з уряду на посаду заступника Сі Цзіньпіна, але це скоріше церемоніальна посада без серйозного впливу.

Ден Сюесян
Джерело: chinabx.gov.cn

Сьомий за рангом комуніст Китаю Лі Сі замінив Чжао Лецзі на посаді голови Комісії КПК з перевірки дисципліни. Лі Сі вже працював разом з Чжао Лецзі на початку минулого десятиліття у Шанхаї. Кажуть, він знайомий з Сі Цзіньпіном з 80-х років, вважається його довіреною особою. До підвищення у постком очолював провінцію Гуандун.

Лі Сі
Джерело: chinabx.gov.cn

Як бачимо, велика сімка керівників Китаю – це люди, особисто віддані Сі Цзіньпіню. Така ж ситуація у Політбюро, де тотальна більшість з 25 членів – члени фракції Сі і в уряді, який формується в ці дні.

Наприклад, віцепрем’єром з питань економіки і промполітики стане Хе Ліфен, ще один колишній помічник Сі. На відміну від нинішнього головного економіста у КПК, випускника Гарварду Лю Хе, у Хе Ліфена мало контактів із зарубіжними країнами. Він – типовий провінційний чиновник. Хоча зараз він очолює Національну комісію з розвитку і реформ. У цій ролі він керував складанням п'ятирічних планів Китаю і великих інвестиційних проєктів як усередині країни, так і за кордоном.

Хе Ліфен буде впроваджувати курс лідера, в якому економічне зростання поступається ідеології. А головний дипломат Компартії Ван І налаштований на зближення з Росією і стоїть на позиціях холодної війни з США. Ці двоє уособлюють подальший курс Китаю під одноосібною владою Сі Цзіньпіна.

Читайте також:
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет
США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю
Китай розробляє новий безпілотник, який зможе розділитися в повітрі на шість мінідронів Китай розробляє новий безпілотник, який зможе розділитися в повітрі на шість мінідронів