USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Інопланетяни чи китайці? Звідки прилітають НЛО до США

Для псевдоуфологів та жовтих ЗМІ – золотий час. Заголовки типу "США збили черговий НЛО" намагаються видати за сенсаційне прибуття зелених гуманоїдів на Землю, а у соцмережах несеться хвиля фейкових фото з тарілками інопланетян у небі. Підіграв конспірологам і керівник NORAD генерал Глен ван Херк, який не виключив, що збиті об’єкти мають неземне походження. Так що ж збивають в небі американці і чому в Китаї раптом також знайшли НЛО?
Куля шпигун США
Джерело: AFP

Фраза "збили НЛО" насправді цілком адекватна ситуації, адже в США справді збили невпізнані об’єкти. Але НЛО – ще не значить інопланетний. Вчора представники Пентагону неофіційно повідомили ЗМІ, що нема жодних ознак інопланетних технологій чи активності, йдеться про пристрої, виготовлені на Землі. Тепер питання у тому, хто їх запускав, але і тут інтрига житиме недовго.

Про що взагалі йдеться?

Наприкінці січня американські військові виявили китайський розвідувальний аеростат над Сполученими Штатами на висоті 18 км. Кілька днів штуковина розміром з три автобуси літала над Америкою, поки 4 лютого її не збив винищувач поблизу узбережжя Південної Кароліни. Кулю виловили з моря і відправили на експертизу, а Вашингтон звинуватив Пекін у шпигунстві і скасував поїздку держсекретаря Блінкена до Китаю.

10 лютого американські винищувачі збили ще один об'єкт над океаном біля Північної Аляски. Військові повідомили, що він порушив повітряний простір над територіальними водами США.

11 лютого американський винищувач F-22, виконуючи наказ Сполучених Штатів і Канади, збив черговий літальний об'єкт над центральною канадською територією Юкон, приблизно за 160 км від кордону зі США.

12 лютого президент Джо Байден наказав американським військовим літакам збити невпізнаний об'єкт над озером Гурон у штаті Мічиган "із міркувань безпеки".

Якщо китайська повітряна куля літала на висоті 18 км і була справді кулею, то три інші об’єкти мали різну форму, рухалися нижче і становили загрозу для цивільних літаків. Об’єкт над Аляскою розміром був з невеликий автомобіль, той, що збили над Юконом, мав циліндричну форму, а той, що над Гуроном, описують як восьмикутну конструкцію зі звисаючими з неї тросами. Зараз йдуть пошукові операції, водолази збирають на дні електроніку і фрагменти об’єктів.

Джерело: Reuters

Чому в США раптом з’явилося стільки НЛО?

Вони літали над Америкою і раніше, але їх просто не бачили. Після інциденту з кулею Північноамериканське командування Повітряно-космічної оборони NORAD перелаштувало свою радіолокаційну систему на виявлення дрібних об’єктів. І тут очі в американців відкрилися.

Повітряні кулі складно ідентифікувати на радарі. Військові і раніше стикалися з ними поблизу воєнних баз, але не могли ідентифікувати їх як засоби стеження. У документах вони проходили як невпізнані повітряні явища. Але за останні півтора року Пентагон і спецслужби активізували вивчення подібних інцидентів. Були підняті старі дані про НЛО, і виявилося, що це також кулі-шпигуни. До речі, як мінімум тричі аеростати залітали в США за президентства Дональда Трампа, який нині волає, що збивав би все і негайно, якби таке сталося при ньому.

Минулого місяця Конгресу представили секретний звіт, у якому розвідка відзвітувала, що із 366 невпізнаних об’єктів над Сполученими Штатами і країнами-союзниками у 2021–2022 роках 163 вже пов’язали з кулями-шпигунами.

Раніше Пентагон не дуже цікавила ця тема, бо аеростати не затримувалися довго над територією США, а цього разу куля пролетіла всю країну і викликала скандал.

То хто створив ці пристрої?

У Сполучених Штатах дуже обережні щодо оцінок. Кулю вже точно приписали до Китаю, а ось з трьома іншими об’єктами поки невідомість, бо їх ще не підняли на поверхню і не почали вивчати. Конгресмени у коментарях допускають, що це російські і китайські пристрої для стеження. Є версія, що після інциденту з кулею Пекін відправив інші шпигунські апарати, щоб протестувати можливості США для їх виявлення. Повідомляється, що апарати були побудовані за останніми технологіями малопомітності. За їх допомогою Китай роками вивчав, як тренуються військові Сполучених Штатів, аналізував можливі дії і тактику американської армії, збирав дані про радари, їх розташування і можливості.

Щоправда, про саму кулю у США невисокої думки. "Те, що зробили китайці, – це використали неймовірно стару технологію і по суті поєднали її з сучасними засобами зв’язку та спостереження", – говорять джерела американських ЗМІ у розвідці США.

Джерело: відкриті джерела

Цікаво, що Китай не знищив свій зонд навіть після його викриття, хоча там була така функція. Пекін також висловив протест після збиття аеростата, переконуючи, що він був цивільним апаратом. Можливо, щоб відвести сліди, у Пекіеі заявили, що теж виявили НЛО і готуються його збити. Представник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбін заявив, що від початку 2022 року американські повітряні кулі незаконно пролітали над КНР більше ніж 10 разів.

Навряд чи у це повірять на Заході. Велика Британія вже вирішила перевірити своє небо на предмет шпигунських куль і пристроїв. А керівник NORAD генерал Глен ван Херк повідомив, що Пентагон замовить новий радар, здатний ефективніше виявляти подібні об’єкти.

Офіційні представники Пентагону поки не оперують всією інформацію про можливості аеростатів. Є версії, що на відміну від супутників, кулі збирають не зображення, а перехоплюють повідомлення. У Китаю нібито є цілий флот аеростатів-шпигунів по всьому світу.

І що далі?

У США називають цей скандал величезним. Америка переглядає свої оцінки щодо потенційної небезпеки, яку становить Пекін. Проти виробників аеростатів вже введені санкції, а напруження у стосунках між Китаєм і Сполученими Штатами сягнуло апогею. Вашингтон навмисно надає цій інформації розголосу і залучає партнерів до розслідування, бо хоче об’єднати Захід і нейтральні країни в антикитайську коаліцію. Адже йдеться вже не про уявну економічну залежність, а цілком реальну загрозу власному суверенітету.

Зрештою, Китай теж може бути зацікавлений у скандалі. Рано чи пізно країна все одно отримала б санкції за свою агресивну міжнародну політику. Зараз же Пекін хоче виставити ситуацію як своєрідну агресію проти себе. Зазвичай, така напруженість спостерігалася напередодні ймовірних конфліктів.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом