USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50
Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Китай розпочав військові навчання біля Тайваню і заявив, що це "попередження"

Тайбей засудив такі дії з боку армії КНР
Літак ВПС Тайваню Mirage 2000 готується до посадки на авіабазі Сіньчжу в Сіньчжу, Тайвань
Літак ВПС Тайваню Mirage 2000 готується до посадки на авіабазі Сіньчжу в Сіньчжу, Тайвань
Джерело: відкриті джерела

Китай розгорнув військові навчання біля Тайваню. У Пекіні заявили, що це – "попередження сепаратистським діям сил, що виступають за незалежність Тайваню". При цьому не названо дату закінчення навчань, пише Reuters.

Китайська армія повідомила, що навчання Joint Sword-2024B проходять у Тайванській протоці і в районах на північ, південь і схід від Тайваню.

"Ці навчання також служать суворим попередженням щодо сепаратистських дій сил незалежності Тайваню. Це законна та необхідна операція для захисту державного суверенітету та національної єдності", – йдеться в заяві командування КНР.

При цьому китайська сторона оприлюднила карту, на якій показано дев'ять районів навколо Тайваню, де проходитимуть навчання: два – на східному узбережжі острова, три – на західному, один – на півночі та три – навколо контрольованих Тайванем островів поруч з китайським узбережжям.

При цьому китайське командування заявило, що кораблі та літаки наближаються до Тайваню в "безпосередній близькості з різних напрямків", зосереджуючись на патрулюванні та бойовій готовності з моря і повітря та на відпрацюванні блокування ключових портів і районів, а також імітації атак на морські та наземні цілі. Разом з тим у ЗС Китаю не оголошували про проведення бойових стрільб або запровадження заборонених для польотів зон.

Своєю чергою Тайбей засудив такі дії з боку китайської армії. Як заявив високопоставлений представник служби безпеки Тайваню у розмові з журналістами агентства Reuters, Тайбей вважає, що Китай практикує блокування тайванських портів на північ і південь від острова та міжнародних судноплавних шляхів, а також відсіч можливого прибуття іноземних військ.

Раніше

У травні Китай проводив дводенні навчання Joint Sword-2024A навколо Тайваню після того як Лай Цінде вступив на президентську посаду. Тоді китайська сторона також повідомляла, що такі навчання були "покаранням" за сепаратистський зміст в інавгураційній промові Лай Цінде. Також зазначалося, що наприкінці вересня Тайвань оголосив повну боєготовність через запуск Китаєм балістичних ракет.

Читайте також:
У вересні українці купили майже 1200 автомобілів з Китаю У вересні українці купили майже 1200 автомобілів з Китаю
Байден заявив, що США готові до переговорів з РФ, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози Байден заявив, що США готові до переговорів з РФ, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози
РФ має в Китаї секретний проєкт розробки БпЛА для війни в Україні, – ЗМІ РФ має в Китаї секретний проєкт розробки БпЛА для війни в Україні, – ЗМІ
Китай та Бразилія допомагають Путіну продовжувати війну, – Зеленський Китай та Бразилія допомагають Путіну продовжувати війну, – Зеленський