USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні зростає дефіцит електроенергії: "Укренерго" скористалося аварійною допомогою країн-сусідів

В енергосистемі є дефіцит, який продовжує зростати
Електроенергія
Джерело: відкриті джерела

В українській енергосистемі продовжує зростати споживання. Ситуація залишається складною. Станом на 23 листопада продовжується ремонт на кількох блоках теплових електростанцій. "Укренерго" шукає можливості його покриття. Водночас відключення споживачів не прогнозується.

"Вчора, 22 листопада, також було зафіксовано дефіцит електроенергії через збільшення споживання на тлі похолодання й додаткового навантаження на електростанції. Це, зі свого боку, спричинило зупинку та вихід в аварійний ремонт кількох блоків", – повідомили енергетики.

Зазначається, що споживання продовжує зростати. Вечірній максимум споживання 22 листопада був на 4% вищим, ніж 21 листопада.

Відключення світла

Станом на ранок 23 листопада:

  • через погодні умови відключено чотири населені пункти в Чернігівській області;
  • через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів.

"Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових", – заявляє пресслужба відомства.

Новини за темою: Відключення світла в Україні може бути навіть без ворожих обстрілів, – нардеп

"Укренерго" скористалося аварійною допомогою країн-сусідів

22 листопада в Україні виник дефіцит електроенергії. Щоб збалансувати енергосистему, довелося скористатися аварійною допомогою країн-сусідів. Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Укренерго" було змушене вдатися до такого заходу, як аварійна допомога від країн-сусідів. І це допомогло нам збалансувати нашу енергосистему", – зазначив він.

За його словами, наша держава була змушена звертатися за аварійною допомогою до країн Євросоюзу, тому що ми імпортуємо недостатню кількість електроенергії. Така ситуація пов’язана з тим, що в Україні ціна на електроенергію нижча, ніж у європейських сусідніх країнах. Кудрицький пояснив, що "Укренерго" забезпечило технічну здатність імпортувати до 1200 МВт з Європи.

"Сьогодні максимально ми імпортували 500 МВт, це тільки в одній годині, а так – і того менше. Причини недостатнього імпорту більше економічні, або ж регуляторні, оскільки ціна в Україні формується дещо по-іншому, ніж в Європі в принципі. Тому ми змушені були добирати імпорт дорожчою аварійною допомогою", – уточнив глава відомства.

Нагадаємо, на початку літа голова компанії НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що відключень споживачів можна уникнути, якщо в енергосистему буде надходити достатній обсяг імпортної електроенергії з Європи. Для цього необхідно змінити механізми цінового регулювання так, щоб імпорт заходив в Україну в години найбільшого споживання, коли не вистачає потужностей українських електростанцій.

Днями Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проєкти рішень про підвищення тарифів НЕК "Укренерго" на 2024 рік. Також НКРЕКП пропонує переглянути тарифи на послуги з розподілу електричної енергії із застосуванням стимулюючого регулювання із застосуванням методології "Витрати+" та на послуги постачальників універсальних послуг на 2024 рік.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16