USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Шахраї-іноземці у Дніпрі організували мережу call-центрів і виманили у громадян Чехії 3 млн доларів

Організаторами схеми були громадяни Чехії та Білорусі
Чеські шахраї_6
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Офіс Генерального прокурора спільно з Нацполіцією України у співпраці з компетентними органами Чеської Республіки за підтримки Європолу та Євроюсту викрили у Дніпрі мережу call-центрів, які виманили у громадян Чехії щонайменше 65 млн чеських крон (3 млн доларів). Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

Деталі схеми

Організаторами масштабної схеми, за даними слідства, були 6 громадян Білорусі та Чеської Республіки, які налагодили функціонування масштабної міжнародної шахрайської схеми. Вони затримані, їх буде екстрадовано.

Між лідерами та учасниками злочинної організації були чітко розподілені ролі – контроль за діями учасників та фінансами, розподіл легалізація коштів, пошук працівників колцентрів.

Гроші у потерпілих виманювали за допомогою телефонних дзвінків. Шахраї представлялися потерпілим співробітником банківської установи та повідомляв про те, що їх банківський рахунок зламано. Також вони повідомляли інші неправдиві відомості, змушуючи потерпілих перевести гроші зі "зламаного" банківського рахунку на інший нібито безпечний рахунок, який вони вказував.

Ще один дзвінок потерпілі отримували від так званого "співробітника поліції". Псевдополіцейські підтверджували достовірність першого дзвінка, отриманого нібито від банківського працівника, та необхідність переказу грошей на безпечніший банківський рахунок.

Під час дзвінків учасники злочинної організації використовували заміну телефонного номера – "спуфінг" та "вішинг", тобто імітували будь-який телефонний номер, який їм потрібен. Таким чином у потерпілих складалося враження, що їм надходять дзвінки з телефону служби підтримки, банку, поліції тощо.

Такі "колцентри" функціонували у Дніпрі, їхній штат налічував понад 20 осіб, серед яких були іноземці. Учасників ретельно підбирали, обов’язкова умова прийняття "на роботу" – володіння іноземними мовами.

Наразі встановлено 300 потерпілих, яким завдано майнову шкоду на загальну суму щонайменше 65 млн чеських крон. Всі потерпілі є громадянами Чеської Республіки.

Правоохоронцями проведено понад 30 санкціонованих обшуків на території Дніпра та Дніпропетровської області, а також Чеської Республіки. Вилучено комп’ютерну техніку, документацію, банківські картки та грошові кошти.

Одночасно в Чеській Республіці також затримано організаторів оборудки.

Раніше повідомлялося, що на Полтавщині комунальник вимагав у підприємця хабар за перевезення загиблих військових та за їх поховання.

 

Читайте також:
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт
Убивства цивільних у Грозі, обстріли портової інфраструктури та пріоритети вищого рівня, – генпрокурор озвучив плани по співпраці з МКС Убивства цивільних у Грозі, обстріли портової інфраструктури та пріоритети вищого рівня, – генпрокурор озвучив плани по співпраці з МКС
Затримано експосадовця логістики та тилу ЗСУ: У нього знайшли активи на понад 50 млн гривень Затримано експосадовця логістики та тилу ЗСУ: У нього знайшли активи на понад 50 млн гривень
Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ