USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

Сергій Куюн: Після повернення податків на пальне бензин може здорожчати на 11 грн/л, а дизпаливо – на 8 грн/л

Повернення податків на пальне до довоєнного рівня, яке відбудеться з 1 липня цього року, призведе до відчутного зростання цін на бензин та дизпаливо, в той час як скраплений газ може подорожчати незначно. Експерт ринку пального Сергій Куюн відповідає на більшість питань, які могли у вас виникнути після прочитання ранкових новин про податки
Ціни не бензин - АЗС
Джерело: відкриті джерела

З 1 липня 2023 року планується повернення податків на пальне до довоєнного рівня. Притому не тільки ПДВ (з 7 до 20%), а й акцизів.

Вважаю це рішення правильним.

По-перше, країні потрібні гроші.

По-друге, ціни на нафту впали. Березень 2022 року – 140 дол./бар., зараз – 75 дол./барель.

По-третє, зниження ПДВ призвело до зловживань деяких імпортерів, які через низький податок почали виводити прибуток з країни шляхом фіктивного завищення цін на імпортований нафтопродукт. Коли ПДВ 20%, вигідніше лишати прибуток в країні. Відповідно, держава має шанс отримати ще й податок на прибуток.

Новини за темою: З 1 липня ПДВ на пальне відновиться до довоєнних ставок. Головне з інтерв'ю Данила Гетманцева

І насамкінець. Нафтопродукти – імпортний товар. Гадаю, не сильно помилюсь, якщо скажу, що це друга стрічка у валютних витратах держави після зброї. Відтік валюти треба скорочувати. Підвищення податків та відповідно зростання цін – один із засобів скорочення споживання пального.

На скільки зростуть ціни. Якщо орієнтуватись на поточну ситуацію та повернення до довоєнних акцизів, то наступним чином:

Бензин – на 11,2 грн/л (з 47,17 до 58,35 грн/л)

Дизпальне – на 7,7 грн/л (з 47,43 до 55,10 грн/л)

LPG – на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Джерело: UWN

Звідси знову видно, що повернення до старих акцизів як до якоїсь догми виглядає дивним. Бензин летить вгору, скраплений газ майже на місці. Як й раніше, вважаю необхідним адаптуватись до нових реалій та, користуючись нагодою, збалансувати ставки. Умовно на 3 грн/л нижче акциз на бензин й на 3 грн/л вище на скраплений газ. І пропорції цінові збережуться, і бюджет – з наваром.

Наостанок хочу нагадати, чому рік тому скасували акциз та знизили ПДВ. Бо ціни на нафту через війну злетіли до 140 дол./бар., а ситуація в країні була вкрай важка й невизначена. Тоді уряд вирішив підтримати споживача, знизити податки і таким чином запобігти здорожчанню на 10 грн/л. Це був саме захист, а не намагання якось боротись із податковими схемами.

Чи треба було це робити? Скажу так: ще до війни до такого кроку вдався польський уряд. Протягом року аналогічні заходи вжили більшість країн ЄС. Тому казати про повністю помилковий крок не можна, таке було політичне рішення.

Чому цей крок був невдовзі знівельований у вигляді злету цін? Тому що через руйнування системи постачання пального, нафтобаз та НПЗ на тлі логістичної неготовності швидко розгорнутись в бік Європи ми зіштовхнулись з дефіцитом. Коли пального нема, яка різниця, скільки ти теоретично зекономив – 5, 10 чи 20 грн/л.

Зараз ринок повністю збалансований, ціна на нафту впала, час підвищувати податки.

Але. Високі податки – ризик відновлення схем по ухилянню від них. Сам пан Данило Гетманцев каже, що "бочки" знову розквітли, навіть при знижених податках.

Податкова має бути готова до цієї боротьби, бо очікуваного ефекту для бюджету може й не відбутись.

Сергій Куюн

Редакція може не поділяти думку автора

Читайте також:
За останній місяць в Україні ціна на пальне зросла в середньому на 1,5 гривні за літр. Які причини? За останній місяць в Україні ціна на пальне зросла в середньому на 1,5 гривні за літр. Які причини?
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів
На оборудках з пальним викрили ексочільників господарського підрозділу СБУ На оборудках з пальним викрили ексочільників господарського підрозділу СБУ
В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ