USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Індія закуповує все більше нафти у Росії, щоб потім продати її в Європу та США

Нафтопереробники Індії та Китаю можуть отримати більшу маржу, купуючи російську нафту за зниженими цінами та експортуючи продукцію за світовими цінами
нафта
Джерело: відкриті джерела

Індія грає дедалі важливішу роль на світових нафтових ринках, купуючи дедалі більше дешевої російської нафти і переробляючи її у паливо для Європи та США. Про це повідомляє Bloomberg.

Минулого місяця Індія відвантажила до Нью-Йорка близько 89 000 барелів бензину та дизельного палива за день, що є максимальним показником майже за чотири роки. Щоденне постачання дизельного палива з низьким вмістом сірки до Європи в січні склало 172 000 барелів, що є максимальним показником з жовтня 2021 року.

Очікується, що значення Індії зросте після того, як набудуть чинності нові санкції Європейського Союзу щодо експорту російської нафти. Заборона видалить з ринку величезний обсяг дизельного палива і можна буде побачити, що більше споживачів, особливо в Європі, використовуватимуть Азію, щоб заповнити прогалину в постачанні.

Це зробить дешеву російську нафту ще більш привабливою для Індії, яка залежить від імпорту, щоб задовольнити близько 85% своїх потреб у сирій нафті. Нафтопереробні заводи країни, у тому числі державні переробники, які відповідають за задоволення внутрішнього попиту, минулого року збільшили експорт, щоб отримати прибуток від вищих світових цін.

За даними видання, Індія не зіткнулася зі значною громадською реакцією, оскільки Захід намагається скоротити енергетичні надходження Москви, але у такий спосіб запобігає шоку в постачанні нафти. Країна може стати ще більш центральною на глобальній "нафтовій мапі".

"Посадовці Міністерства фінансів США мають дві основні цілі: підтримувати постачання на ринок та позбавити Росію доходів від нафти", – розповів старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Бен Кехілл.

За його словами, вони розуміють, що нафтопереробники Індії та Китаю можуть отримати більшу маржу, купуючи російську нафту за зниженими цінами та експортуючи продукцію за світовими цінами.

Проте Індія – не єдина країна, що обходить обмеження проти Росії, або взагалі їх ігнорує. Наприклад, турецькі компанії всупереч санкціям продовжують експортувати американську електроніку для російської армії. Також трейдери використовують Туреччину, Казахстан та Вірменію, щоб ухилитися від обмежень ЄС проти Росії.

Читайте також:
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters