USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Суд наклав арешт на корпоративні права підсанкційного олігарха Новинського

Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт "Очаків", приміщення агрохолдингу і торговельні центри по країні
Новинський
Джерело: Уніан

Шевченківський районний суд міста Києва наклав арешт на корпоративні права 72-х компаній, пов'язаних з активами проросійського олігарха Вадима Новинського, що контролюються через "Смарт Холдинг" або через афілійовані офшорні фірми. Про це інформує "Інтерфакс-Україна", маючи у своєму розпорядженні копію відповідної постанови суду.

Так, постанова набула законної сили 10 травня, документ оприлюднили 11 травня.

"Постанову про арешт майна Новинського ухвалили за клопотанням начальника третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням публічного обвинувачення Департаменту нагляду за дотриманням законів органами безпеки Офісу генерального прокурора за ознаками вчинення кримінального правопорушення", – йдеться у повідомленні.

Також прокурор звернувся до судового слідчого з клопотанням накласти арешт на корпоративні права товариств, де бенефіціарним власником часток у статутному капіталі є Новинський або афілійовані з ним особи, для збереження речових доказів.

Що входить до заблокованого майна олігарха

Нещодавно в Україні арештували нові активи проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва Росії. Загальна вартість становить понад 10,5 млрд гривень, повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, до списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд.

"Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт "Очаків", приміщення агрохолдингу і торговельні центри в різних регіонах України. Для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях", – зазначили в спецслужбі.

Крім того, для реалізації оборудки олігарх залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

У пресслужбі Офісу генерального прокурора додали, що об’єкти нерухомого майна на праві приватної власності належать 23 юридичним особам, кінцевим бенефіціарним власником яких є колишній народний депутат України. А іноземці мають безпосередній зв’язок з державою-агресором.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Арешти активів Новинського

Раніше в Україні заарештували майно проросійського олігарха Вадима Новинського. Загальна сума арештованого становить понад 3,5 млрд гривень. Про це інформує пресслужба силової структури.

"Список заблокованих активів включає корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин, де видобувають промислові обсяги блакитного палива. Загальна сума арештованого майна становить понад 3,5 млрд гривень", – ідеться в повідомленні.

Крім того, встановлено, що з метою уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об'єкти на кілька афілійованих комерційних структур.

Однак Мін'юстом уже скасовано незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств олігарха.

За фактом кримінальної справи (ст. 111-2 – пособництво державі-агресору) правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи та проживання фігурантів. Там виявили документи, печатки компаній-нерезидентів і прокремлівську релігійну літературу.

Крім того, за матеріалами Служби безпеки було накладено арешт на 18 млн кубометрів газу, який компанії проросійського олігарха Вадима Новинського зберігали у сховищах АТ "Укртрансгаз" та намагались відчужити на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Загальна вартість арештованих обсягів блакитного палива становить більше ніж 144 млн гривень. Щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський перереєстрував власні газовидобувні підприємства на декількох афілійованих осіб, які безпосередньо пов’язані з РФ.

Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Втім, співробітники СБУ викрили злочинну схему і заблокували її.

У межах кримінального провадження за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо запровадження санкцій проти 10 людей. Серед яких – екснардеп Вадим Новинський.

Читайте також:
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА