USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Суд засудив гауляйтера Бердянська до 15 років за ґратами

Ще до повномасштабного вторгнення чоловік публічно висловлював свої проросійські погляди
гауляйтер Бердянська
Джерело: СБУ

Служба безпеки України зібрала неспростовні докази добровільної співпраці з ворогом очільника окупаційної адміністрації Бердянська Олександра Сауленка. Про це інформує пресцентр відомства.

"За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років ув’язнення з конфіскацією майна", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ще до повномасштабного вторгнення він очолював місцевий осередок забороненої партії "Союз лівих сил" і публічно висловлював свої проросійські погляди. Після захоплення південного міста Сауленко одним із перших підтримав загарбників та запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

Згодом увійшов до найближчого оточення зрадника Сальдо, який надалі безпосередньо сприяв його призначенню керівником окупаційного органу. На цій "посаді" він виконував завдання Москви щодо "передачі" місцевих підприємств власникам російських монополій та переведення економіки міста під потреби країни-агресора.

Також колаборант брав активну участь в організації фейкового референдуму та проведенні "урочистих" заходів до "дня Росії" на тимчасово захопленій території Бердянського району.

Крім того, він публічно підписав так званий "договір про співпрацю з урядом Тверської області".

На підставі зібраної СБУ доказової бази суд визнав ворожого поплічника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Наразі гауляйтер перебуває на окупованій частині півдня України.

Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини перед Україною.

 

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців