USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Ринки природного газу можуть бути нестабільними ще кілька років, – Катар

Особливо складно доведеться країнам Північної півкулі
Катар газ
Джерело: відкриті джерела

Ринки природного газу можуть зазнати різких змін протягом наступних кількох років, оскільки попит продовжує бути високим, а пропозиції все ще надто низькі. Про це повідомив міністр енергетики Катару Саад Аль-Каабі, пише Bloomberg.

За його прогнозами, наступна зима (2023–2024 рр.) може бути важкою для споживачів газу в Північній півкулі. Міністр зауважив, що поповнити свої запаси країнам у Північній півкулі буде важко через відсутність потоків з Росії.

Як зазначає видання, ціни на газ різко зросли після того, як Росія вторглася в Україну в лютому минулого року, а Москва припинила постачання газу до Європи. Ціни впали з середини 2022-го через уповільнення економіки та завдяки нарощуванню Європою імпорту скрапленого газу, зокрема з Катару. Допомогла й тепліша, ніж зазвичай, зима в Європі.

Однак ціни залишаються набагато вищими за історичні середні показники і можуть знову підскочити, якщо відновлення економіки Китаю змусить його збільшити закупівлі газу. Європі також, можливо, доведеться поповнити свої запаси протягом літа за рахунок ледве будь-яких потоків Росії, яка була її найбільшим постачальником до війни в Україні.

За словами Аль-Каабі, високі ціни завдають шкоди споживачам.

"Найбільша проблема, з якою ми стикаємося як виробники, – це зниження попиту, причому попит знижується як на газ, так і на нафту", – сказав він.

Катар, який конкурує зі США як найбільший у світі експортер СПГ, інвестує близько 45 мільярдів доларів, щоб збільшити виробництво майже на 60%. Але цей проєкт не буде завершено до 2027 року.

Катар постачатиме СПГ до Німеччини за довгостроковою газовою угодою. Очікується, що цього року Доха підпише більше угод зі споживачами нового газу. У листопаді вона уклала багаторічні угоди про постачання частини до Німеччини та Китаю. За словами міністра, у 2023 році Катар також підпише так звані угоди про продаж своїх СПГ-активів у США. Країні Перської затоки належить 70% експортного термінала Golden Pass у Сабін-Пасс, штат Техас.

Нагадаємо, санкції Євросоюзу призвели до втрати економіки Росії здатності до модернізації. Крім того, обмеження вплинули і на політичні можливості Кремля, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
В Україні ліквідували ще вісім схем для ухилянтів: Організаторам та їхнім клієнтам загрожує в'язниця В Україні ліквідували ще вісім схем для ухилянтів: Організаторам та їхнім клієнтам загрожує в'язниця