USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Румунія затвердила умови для імпорту українського зерна: Яким буде механізм

Постанова, яку затвердив Бухарест, регламентує імпорт чотирьох сільгоспкультур
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряд Румунії затвердив постанову, що регламентує імпорт чотирьох сільгоспкультур з України. Про це повідомив міністр сільського господарства і сільського розвитку Румунії Флорін Барбу на брифінгу.

"Сьогодні уряд ухвалив надзвичайну постанову, яка захищає румунських фермерів від імпорту зерна з України. На основі механізму, узгодженого з Україною, ми встановлюємо процедуру, згідно з якою дозволяємо імпорт пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої тільки на підставі маркетингової угоди, виданої Міністерством сільського господарства та сільського розвитку", – сказав він.

Як пояснив міністр, імпорт українського зерна буде можливий тільки румунським фермерам і переробникам, які документально підтвердять, що воно необхідне для поповнення запасів.

Крім того, за його словами, переробляти або використовувати як корм можна тільки зерно, що відповідає стандартам якості, підтвердженим сертифікатами ANSVSA на підставі отриманих і проаналізованих зразків.

Яким буде механізм імпорту?

Спочатку румунські фермери і переробники, які бажають поповнити свої запаси, повинні будуть надати документи, що підтверджують необхідність імпорту.

Потім Комісія з аналізу заявок перевіряє документи і ухвалює рішення дозволяти імпорт чи ні. ANSVSA видає сертифікат відповідності імпортованої продукції на підставі аналізу зразка продукції, наданого імпортеру.

Зрештою Мінсільгосп Молдови видає фермеру або переробнику угоду на поставку на ринок необхідної йому кількості. Перед надходженням на переробку або подачу товар перевіряє ANSVSA для повторної перевірки відповідності якості.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Польща підготувала транзитні коридори для українського зерна. По них збіжжя зможе проходити через Польщу на експорт в інші країни.

Як відомо, 15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ своєю чергою має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу