USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РПЦ МП запропонувала Кремлю ультранаціоналістичну ідеологію, – ISW

РПЦ (МП) наголосила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття
Патріарх Кирил РПЦ
Джерело: відкриті джерела

Російська православна церква Московського патріархату (РПЦ МП) об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

27–28 березня РПЦ (МП) провела Всесвітній російський народний собор у Москві та схвалила ідеологічний і політичний документ.

Зазначається, що Російська православна церква (МП) посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною "священною війною", що є значним відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії в Україну як будь-яку "війну".

"РПЦ (МП), схоже, об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки", – кажуть аналітики.  

РПЦ (МП) наголосила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття, додають автори.

Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в Росію. 

Також Російська православна церква має на меті конвертувати етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію "доктрини триєдиності", а також масово репатріювати інших "співвітчизників" за кордоном.

"Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до запропонованої РПЦ ультранаціоналістичної ідеології, але, скоріш за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і Заходу", – зазначають в Iнституті вивчення війни. 

Нагадаємо, Російська православна церква закликала вірян на "священну війну" з Україною.

Також додамо, що комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні і в цілому законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Зокрема йдеться про заборону УПЦ (МП). 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам