USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

"Зернова ініціатива" – під загрозою зупинки: РФ вдруге заблокувала інспекції суден в Босфорі

Україна виступає проти втручання в діяльність українських портів
Зерно танкер корабель
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

17 квітня російська сторона вдруге заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини. Таким чином вона намагається втручатися у діяльність українських портів та диктувати свою політику всьому світу, тож міжнародна спільнота має втрутитися і забезпечити вільне судноплавство. Про це йдеться у заяві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

"З 10 квітня російська сторона в Спільному координаційному центрі (СКЦ) м. Стамбул в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю протирічить умовам Ініціативи та неприйнятно для України. Це ставить під загрозу функціонування "зернової ініціативи", – наголосили у відомстві.

У результаті вже вдруге за дев'ять місяців роботи "зернової ініціативи" не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. У міністерстві зазначають, що це ставить під загрозу функціонування "зернової ініціативи".

До того ж у відомстві уточнюють, що з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують та затягують час проведення інспекцій, що вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15–18 млн тонн.

У міністерстві вважають, що таким чином російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямами його роботи, що є порушенням міжнародних норм та положень "зернової ініціативи". А тому Україна категорично відкидає чергові вимоги росіян і виступає проти втручання в діяльність українських портів. 

Росія довела "зернову угоду" до критичної ситуації

Реалізація "зернової угоди", через дії Росії на цей час знаходиться у критичному стані. Про це в інтерв’ю The Guardian заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

Васьков пояснив, що спільна комісія, у яку входять представники Росії, Туреччини та ООН, проводить інспекції суден на шляху з українських портів та на шляху до них. Вони разом узгоджують назви кораблів, які підлягають перевірці.

Відтак, російська сторона викреслила назви трьох суховантажів, як і передбачено угодою, і були подані українцями. Натомість вони подали інші судна з поточної черги у 50 суден. І в результаті жоден з кораблів не зміг продовжити свій шлях. Це, за словами Васькова, є фактичною блокадою з боку Москви.

"Сьогодні ми маємо критичну ситуацію. Росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи. Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно", – наголосив він.

Що ж далі?

Якщо Росія й надалі блокуватиме угоду, то, за словами Васькова, світові ціни на продовольство можуть зрости на 15%. Українські фермери будуть змушені, як і минулого літа, знову накопичувати зерно. А це обернеться для них серйозними фінансовими труднощами.

Тож Київ терміново порушив питання про дії Росії перед ООН і Туреччиною.

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

У рамках "зернової ініціативи" з українських портів відправили перший у 2023 році мільйон тонн української агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко