USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Росіяни здійснюють на території України кричущі воєнні злочини, – правозахисник

Всі воєнні злочини РФ на території України можна назвати одним терміном – це є геноцид українського народу
Російські військові
Джерело: відкриті джерела

Армія Російської Федерації здійснює на території України кричущі воєнні злочини, які можна назвати одним терміном – геноцид українського народу. Таку заяву в ефірі UWN зробив правозахисник Ярослав Гришин.

"Росіяни на території України дійсно вчиняють самі тяжкі, особливо тяжкі злочини, кричущі воєнні злочини, які можна об’єднати одним терміном – це є геноцид українського народу. На мою суб’єктивну думку, я цього точно не можу знати, – це принцип і внутрішній світ росіян, вони не можуть по-іншому. Ці істоти вкрай жорстокі, які дійсно з іншого боку, таким чином намагаються залякати нас, зламати наш опір, а з іншого боку, вони ніколи по-іншому воювати не вміли", – сказав він.

Нині ж, правозахисник пояснив, всі ці злочини розслідуються на двох рівнях: перший – це національний рівень в Україні. Себто Генеральна прокуратура, СБУ, Державне бюро розслідувань постійно встановлюють нові епізоди злочинів РФ, затримуються російські військові.

А от другий рівень – це вже прийняття рішення. Нині триває процес створення Міжнародного спеціального суду, який має розглядати справи відносно військового керівництва Російської Федерації та їх злочинців.

"Єдиний вид покарання, який може бути, – це пожиттєве позбавлення волі. Наголошую, що це найтяжкий, особливо тяжкий злочин проти людяності, проти українців. Безумовно, не можна забувати, що буде тривати робота наших українських спецпризначенців по фізичному знищенню військових злочинців, тобто до суду доживуть не всі, а процес національної помсти буде тривати за будь-яких умов", – додає Гришин.

Втім, ідентифікувати всіх причетних до злочинів швидко не вийде. На це, зазначає він, підуть десятки років, бо "ми знаємо, що досі тривають суди по тих військових злочинцях, які служили в жахливих концтаборах. Їм там 90–100 років вже, але це не знімає відповідальності".

Тим часом Україна і країни-партнери розробили три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу по злочину російської агресії.

19 січня резолюцію на підтримку дії зі створення Міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України, ухвалив Європейський парламент.

А вже 26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. З повним текстом можна ознайомитися тут.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику 55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику