USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росіяни заявили про нібито захоплення Мар'їнки. У ЗСУ спростували чутки окупантів

Бої за Мар’їнку тривають, сказав речник Сил оборони Таврійського напрямку
Мар'їнка
Мар'їнка
Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти вкотре "захопили" Мар'їнку, що на Донеччині, – очільник військового відомства РФ Сергій Шойгу доповів російському президенту Володимиру Путіну про нібито повне взяття міста. Водночас речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону спростував цю інформацію.

"Бої за Мар’їнку тривають. Наразі українські військові перебувають в адміністративних кордонах Марʼїнки, але місто вщент знищено. Говорити про повне захоплення Марʼїнки некоректно", – сказав Штупун.

Що робиться на Мар'їнському напрямку?

Водночас у вечірньому зведенні в Генштабі ЗСУ зазначили, що на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області, де противник за підтримки авіації здійснив три марні атаки на позиції наших захисників.

"Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися такі населені пункти Донецької області: Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка", – йдеться у повідомленні.

Також український аналітичний проєкт DeepState 14 грудня інформував, що російські війська контролюють близько 96% Мар'їнки. А станом на кінець 23 грудня, за даними аналітиків, окупанти зайняли посадку південно-західніше Мар'їнки. 

Новини за темою: У ISW оцінили ситуацію довкола Авдіївки

Нагадаємо, Мар'їнка знаходиться на лінії фронту з 2014 року. До війни її населення становило 9 тис. осіб. За даними британської розвідки, зараз місто повністю зруйноване: кадри з дронів показують, що більшість будівель перетворена на руїни.

Що передувало?

Сьогодні, 25 грудня, Шойгу на зустрічі з Путіним заявив, що російські війська "повністю звільнили" Мар'їнку.

Диктатор РФ сказав, що з нібито взяттям Мар'їнки російські окупанти "відсувають" від Донецька українські бойові підрозділи. Путін привітав Шойгу з уявним захопленням населеного пункту і заявив, що окупанти, які беруть участь у цьому, "гідні держнагород".

Також 5 грудня стало відомо, що росіяни захопили більшу частину зруйнованої Мар'їнки.

"Відновлення дій Росії в Мар'їнці є частиною осіннього наступу Росії, пріоритетом якого є розширення контролю РФ над частинами Донецької області, що залишилися. Цілком ймовірно, що це все ще одна з основних військових цілей.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку