USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

З 2 квітня розпочалась подача заяв до Міжнародного реєстру збитків: Хто та як може скористатись

Черговість подання заяв не впливає на черговість їх розгляду для винесення рішення щодо виплат
зруйноване житло війна

Зруйнований будинок внаслідок атаки росіян

Джерело: відкриті джерела

З 2 квітня розпочинається подання заяв до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ за зруйноване або пошкоджене житло фізичних осіб. Заступниця глави Офісу президента України Ірина Мудра роз'яснила, куди звертатись та як писати заяву, передає "Інтерфакс-Україна".

Як заповнити заяву?

Громадяни, які постраждали через війну РФ після початку повномасштабного вторгнення, можуть подати заяву безплатно через "Дію".

Потрібно лише надати необхідну інформацію про постраждалих, їхнє майно та пошкодження. А ще оцінку збитків і додаткові докази для підтвердження інформації, викладеної у заяві.

Зовсім скоро буде створений покроковий алгоритм подання заяви, інформацію буде опубліковано на сайтах Реєстру та Міністерства юстиції України.

Після того як заяву буде заповнено, докази долучено – заява передається до Міжнародного реєстру збитків, там вона розглядається відповідно до правил розгляду заяв, перевіряється на відповідність встановленим критеріям та нормам. Після чого Рада реєстру приймає рішення про внесення заяв до Реєстру. І така заява, по якій прийняте позитивне рішення, зберігається у Реєстрі. Наступний крок – її передача до Комісії з розгляду заяв на відшкодування, саме вона буде приймати рішення про присудження компенсацій.

Коли можна отримати виплати?

Черговість подання заяв не впливає на черговість їх розгляду для винесення рішення щодо виплат, адже комісія пізніше сама буде встановлювати черговість для розгляду заяв. 

У якому разі може бути відмова?

Критерії прийнятності для включення заяв до Реєстру з метою їх майбутнього розгляду та винесення рішення по них визначаються у правилах та положеннях Реєстру.

Після подання заяви Секретаріат реєстру перевіряє всі документи, які додаються до неї: на доступність, читабельність, безпеку. Якщо будь-які документи (файли) неможливо відкрити або вони заражені комп’ютерними вірусами – заявника повідомлять про це і він зможе виправити недоліки. Але якщо заява не відповідає одному з критеріїв або усім критеріям, які передбачені Статутом, – повторна подача такої заяви не передбачена.

Загалом

Радою реєстру визначено понад 40 категорій різних видів збитків, заяви до яких можуть бути прийняті Реєстром. 

В наступну чергу планується забезпечити технічну можливість подання заяв по найбільш чутливих категоріях: тілесні ушкодження, втрата близьких, сексуальне насилля, вимушене переселення. Також розглядається подання заяв про збитки, завдані критичній інфраструктурі.

Нагадаємо

Реєстр створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. Станом на кінець березня до нього долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада.

Головна мета Реєстру – зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні й українцям справедливі репарації, зазначав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

До речі, у Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих Росією. Офіс почне приймати безпосередні заявки від постраждалих на початку квітня. 

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом