USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія використовує націоналістичні настрої в Європі, щоб "вбити клин" між Україною і Заходом, – ISW

Схоже, що російська ультранаціоналістична концепція "русского мира" набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Імовірно, що Росія розпалює та використовує неоімперіалістичні та націоналістичні настрої в Європі, щоб "вбити клин" між Україною та її західними сусідами. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали: правий угорський політик і лідер партії "Наша Батьківщина" Ласло Тороцкаї 27 січня заявив, що Угорщина має претендувати на Закарпатську область України в разі поразки України у війні. 

Крім того, румунський правий політик і лідер партії "Союз румунів" Клаудіу Тарзіу 29 січня наголосив, що Румунії необхідно "реінтегрувати" сусідні з Румунією території України, де проживало румунське населення, щоб зберегти суверенітет.

На думку експертів, російські джерела посилили заяви Тороцкая та Тарзіу та підкреслили ці ультранаціоналістичні претензії Румунії та Угорщини на українську територію.

"Раніше Росія пропонувала ідею "розподілу України" між Росією і Заходом до повномасштабного вторгнення. Президент Росії Володимир Путін й інші високопоставлені російські чиновники відновили цей наратив у грудні 2023 року, заявивши, що Україна має історичні "територіальні суперечки" з Польщею, Румунією й Угорщиною, але може зберегти свій "суверенітет", якщо вся країна складатиметься з меж Львівської області", – йдеться у матеріалі.

Військові аналітики вважають, що російська ультранаціоналістична концепція "русского мира", схоже, набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій і їхніх власних націоналістичних ідеологій. 

Автори російського інформаційного простору, ймовірно, прагнуть використати цю ідеологічну схильність, щоб "вбити клин" між Україною та її європейськими сусідами, додають в ISW.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни вказували на те, що російська влада, яка звинувачує Київ у "збитті" під Бєлгородом літака Іл-76 із нібито військовополоненими, могла скористатися ситуацією, щоб посіяти внутрішнє невдоволення всередині України. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам