USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія вперше за багато років почала облаштовувати військові бази на кордоні з Фінляндією, – ЗМІ

РФ межує з Фінляндією, яка, попри численні погрози, нещодавно стала членом НАТО
кордон
Карта кордону між країнами
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація почала облаштовувати на фінському кордоні військові бази для своєї техніки. Зокрема, збудувала великі ангари для обслуговування та зберігання техніки на території гарнізону Алакуртті та військового складу в Петрозаводську, пишуть ЗМІ.

Так, на супутникових знімках видно, що на території цих двох населених пунктів є великі ангари для обслуговування та зберігання техніки. Попри це дедалі більше техніки із Петрозаводська перекидають на фронт в Україні.

"Це перша подібна активність за багато років – до того Росія не інвестувала у ці прикордонні гарнізони. Також РФ неодноразово погрожувала відповісти на членство Фінляндії та Швеції у НАТО. А саме цей будівельний проєкт – перша відчутна ознака того, що держава-агресорка знову почала це робити", – йдеться у повідомленні.

Водночас ще у грудні минулого року міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявив, що Росія планує посилити свої збройні сили поблизу фінського кордону.

Фінляндія навряд чи розмістить на своїй території бойову групу НАТО

Фінляндія, яка у квітні цього року офіційно стала членом Північноатлантичного альянсу, навряд чи буде розміщувати на своїй території бойову групу НАТО, зазначає агентство Bloomberg.

Видання уточнює, що після того як країна офіційно вступила до блоку, головнокомандувач НАТО тепер може включити країну у свої військові плани, в яких намічені способи захисту членів альянсу від нападу.

Новини за темою: У НАТО припускають, що Україна може стати членом альянсу, поступившись частиною своєї території

"Але з огляду на великі можливості і досвід Фінляндії в захисті своєї власної території малоймовірно, принаймні зараз, що Організація Північноатлантичного договору буде копіювати оборонні споруди на решті частини східного флангу, розміщуючи бойові групи союзників у країні", – пояснюють в агентстві.

НАТО вже створило вісім багатонаціональних бойових груп у Польщі та країнах Балтії. А зовсім нещодавно – в Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії як "розтяжку" в разі нападу Росії. Ці бойові групи також зможуть збільшуватися до розміру бригади, де і коли це необхідно.

Підтримка Фінляндії України

У липні міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен дорікнула Заходу за заяви про те, що Україна не вдячна за підтримку, яку отримує. Про це Валтонен сказала в інтерв'ю Financial Times.

Фінляндія відповіла на заяви, що пролунали на саміті НАТО, про те, що Україна не виявляє достатньої подяки Заходу за підтримку, заявивши, що допомогу українцям не слід розглядати як благодійність.

"Нам на Заході потрібно зрозуміти, що це не благодійність, тому що Україна бореться за нас. Вони борються за нашу свободу та архітектуру європейської безпеки", – заявила Валтонен.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW