USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія утримує в полоні більше 30 українських журналістів

Серед них є ті, кого викрали ще у 2014 році
полон цивільні в'язниця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На окупованих територіях України Росія системно переслідує журналістів. На сьогодні Медійній ініціативі за права людини (МІПЛ) відомо про 32 українських медійників, яких РФ утримує у неволі. Серед них є ті, кого викрали ще у 2014 році, а є й ті, хто до рук окупантів потрапив під час повномасштабного вторгнення. Про це повідомила виконавча директорка МІПЛ Тетяна Катриченко

За даними Інституту масової інформації, станом на 8 травня 2024 року внаслідок російської агресії загинули 80 медійників, 10 із них – під час виконання професійної діяльності. У багатьох випадках доля захоплених Росією українських медійників залишається невідомою. Інформацію про місце утримання і стан їхнього здоров’я не можуть отримати ні Україна, ні рідні, ні правозахисники.

"Так, досі немає чітких відомостей про Дмитра Хилюка, журналіста одного з найбільших в країні інформагентств УНІАН. Його викрали 3 березня 2022 року біля власного будинку в селі Козаровичі на Київщині. Російські війська окупували село наприкінці лютого 2022-го. Свідки, з якими спілкувалися журналісти МІПЛ, зазначають, що це були військові 83-ї окремої десантно-штурмової бригади РФ. 1 березня 2022 року вдома у Хилюків окупанти провели обшук, а наступного дня їхній будинок потрапив під артилерійський обстріл. Родина перебралася до сусідів", – розповіла Тетяна Катриченко.

Вона пояснила, якщо цивільна особа звинувачується у скоєнні злочину на території держави-окупанта, то така особа має право на справедливий суд. У такому разі вона має право бути негайно поінформованою про деталі правопорушення, що ставиться їй за вину, має право на захист.

"Закріплено, що жодна особа не може бути примушена до подання свідчень проти самої себе або визнання себе винною; обвинувачена особа має право на відкритий суд, а засуджений має право на оскарження вироку", – наголошує виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини.

І додає, що усіх цих норм Росія не дотримується. Тож дії її посадових осіб із систематичного переслідування українських медійників і членів їхніх родин на тимчасово окупованій території України є щонайменше воєнними злочинами. Вони також мають ознаки злочинів проти людяності.

Додамо, зараз у російській неволі знаходяться 403 українських жінки. Чимало з них – цивільні. Росія тримає в полоні тисячі цивільних українців по всій РФ та на територіях, які незаконно окупувала в Україні, і планує побудувати ще більше місць ув’язнення.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі