USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Росія порушує ключову угоду про контроль над ядерними озброєннями зі США

РФ також не виконала зобов'язання за новим договором про СНО
ядерна зброя
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація порушує ключову угоду про контроль над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами та продовжує відмовляти у дозволі на інспекції своїх ядерних об'єктів, заявив представник Держдепартаменту, повідомляє CNN.

"Росія не виконує свого зобов'язання за новим договором про СНО (договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, – ред.) щодо сприяння інспекційної діяльності на своїй території. Відмова Росії сприяти інспекційній діяльності не дозволяє Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором та загрожує життєздатності американо-російського контролю над ядерними озброєннями", – йдеться у заяві офіційного представника.

"Росія також не виконала зобов'язання за новим договором про СНО скликати засідання Двосторонньої консультативної комісії відповідно до встановлених договором термінів", – додав він.

Заява Сполучених Штатів, ймовірно, посилить напруженість у відносинах між двома країнами, які занепадають, оскільки Москва продовжує війну з Україною. Бряцання ядерною шаблею президента Володимира Путіна під час війни стривожило США та їхніх союзників.

Відповідно до нового договору СНО – єдиної угоди, що залишилася, яка регулює два найбільші у світі ядерні арсенали, – Вашингтону і Москві дозволено проводити інспекції збройових об'єктів один одного, але через пандемію COVID-19 інспекції було припинено з 2020 року.

Засідання Двосторонньої консультативної комісії за договором мало відбутися в Єгипті наприкінці листопада, але було раптово скасовано. Сполучені Штати звинуватили Росію у цій відстрочці, а представник Держдепартаменту заявив, що рішення було ухвалене Росією "в односторонньому порядку".

Договір накладає обмеження на кількість розгорнутих ядерних озброєнь міжконтинентальної дальності, які можуть мати США і Росія. Востаннє він продовжувався на п'ять років на початку 2021 року, а це означає, що обом сторонам незабаром потрібно буде розпочати переговори щодо ще однієї угоди про контроль над озброєннями.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі