USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Росія не змогла продати "десятки мільйонів тонн" рекордного врожаю через санкції, – ЗМІ

Про надлишки говорять від 37 до 80% опитаних аграріїв
Санкції Росія
Джерело: відкриті джерела

Російські аграрії втрачають величезний прибуток через санкції та порушення логістики. Про це пише російське видання The Moskow Times, посилаючись на профільне опитування.

Зокрема, як дізналися журналісти, аграрії, які раніше повідомляли про рекордний урожай, зібраний у 2022 році, тепер не можуть нікуди подіти свою продукцію.

"Як зазначають аналітики, більшість продукції (до 70%) вивозиться в першій половині сільгоспроку, але в сезоні-2022/2023 з Росії було вивезено лише 50–56%. Про надлишки говорять від 37 до 80% опитаних аграріїв", – стверджує ЗМІ. 

При цьому, як йдеться в дослідженні консалтингової компанії "Яків та партнери" (раніше McKinsey), десятки мільйонів тонн знаходяться на зберіганні і 46% компаній не знають, що з ними робити.

"У поточних цінах у зоні ризику, зазвичай пов'язаного із довгостроковим зберіганням зерна, опинилися запаси на суму близько 260 млрд рублів. Для того, щоб ця цифра не зросла ще більше, Росії необхідно буде експортувати щомісяця обсяг зернових, близький до рекордного, – понад 4 млн тонн", – заявили в компанії. 

Що в Україні? 

За січень Україна відправила 5,5 млн тонн зернових, олійних культур та продуктів їх переробки. Це на 1,3 млн тонн менше, ніж за грудень.

Росіяни штучно блокують "зерновий коридор"

Зниження об'ємів експорту зумовлено штучним блокуванням роботи "зернового коридору" зі сторони російських інспекторів. 

Таким чином, у перший місяць нового року зменшилися поставки абсолютно усіх с/г культур, зокрема й лідерів відвантажень: кукурудзи і пшениці.

Кукурудзи поїхало на 700 тис. тонн менше – 2,6 млн тонн, а пшениці – на 250 тис. тонн – 1,3 млн тонн.

Удвічі скоротилися поставки насіння соняшнику: у січні маємо 190 тис. тонн, тоді як у грудні це було на 122 тис. тонн більше.

Загальна картина тут. 

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства